Ville droppe ut: Vilde Husøy Høknes holdt på å ikke fullføre sitt første år på bachelor i journalistikk på grunn av eksamensangst.
Ville droppe ut: Vilde Husøy Høknes holdt på å ikke fullføre sitt første år på bachelor i journalistikk på grunn av eksamensangst.

Ville droppe ut, spøy før eksamen, brukte syv år på bachelor: Slik takler du eksa­mens­angsten

November er her og eksamen nærmer seg, atter en gang, med stormskritt. For enkelte oppleves det som verdens undergang.

Regn, vind og sludd er ikke det eneste ubehagelige med denne tiden av året. Mens julebrus og pepperkaker stables i butikkene, dukker også en ubehagelig følelse opp hos mange. Nær halvparten av studentene som svarte på årets Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) sier nemlig at de plages av eksamensangst. Hele 14 prosent oppgir at de plages svært mye og 30 prosent oppgir at de plages en del, til sammen 44 prosent. Blant dem er Vilde Husøy Høknes (21).

–⁠ Det er verst de tre siste dagene før eksamen, da er det mye grining og jeg er fast bestemt på å droppe ut, sier hun.

Prokrastinering som taktikk

Høknes går andreåret på journalistutdanningen ved Høyskolen Kristiania. Det første året vurderte hun å droppe ut av studiet hver gang det var en ny eksamen. Likevel har hun klart å komme seg gjennom det.

Hun forteller at hun på videregående ikke hadde problemer med det faglige i det hele tatt. Og at hun stort sett har vært en som lærer fort og har stålkontroll før eksamen, men da hun startet høyere utdanning forandret det seg.

–⁠ Det var litt mer krevende enn jeg trodde og jeg ble kjemperedd for at det skulle bety at jeg ikke egnet meg til å bli journalist, sier hun.

Jeg tenkte at ingen arbeidsgivere ville ha meg om jeg ikke klarte å få en A eller B på eksamen. I noen perioder ble det så ille at jeg måtte sykemelde meg fra jobb

Thomas Christian Edler Paulsen

Høknes forteller at stresset med eksamen tok helt over for kapasiteten til å lære, og den eneste løsningen på problemet har vært å skyve det bort.

–⁠ Hvis jeg setter meg ned for å jobbe med eksamen sitter jeg egentlig bare og kjenner at jeg ikke forstår eller kan noe, det er der angsten kommer, sier hun.

Såkalt prokrastinering, å utsette det som må gjøres lengst mulig, har vært Vilde sin taktikk for å holde angsten på avstand. Selv beskriver hun det som et selvbedrag hvor hun lurer seg til å tro at hun kan mer enn hva som egentlig er kravet. Men når eksamen kommer er det ikke lenger mulig å lure seg unna og det er en perfekt avsløring av sin egen løgn.

–⁠ Jeg tenker hver gang etter en eksamen at jeg ikke har gitt meg selv nok tid. Men jeg er redd for øyeblikket hvor jeg innser at jeg uansett ikke er bra nok, sier hun.

Shivam hadde full kontroll på eksamen. Så kom sjokk­be­skjeden

Presset tar over: Thomas Christian Edler Paulsen har droppet flere eksamener på grunn av eksamensangst. En gang måtte han løpe ut av lokalet for å spy.
Presset tar over: Thomas Christian Edler Paulsen har droppet flere eksamener på grunn av eksamensangst. En gang måtte han løpe ut av lokalet for å spy.

Måtte løpe ut for å spy

For Thomas Christian Edler Paulsen (32) har eksamensangsten vært et trøblete hinder gjennom hele studietiden. I 2011 startet han på en bachelor i byggingeniør ved Høgskulen på Vestlandet, og senest i vår hadde han sin siste eksamen på studiet. Han forteller at eksamensangsten er mye av grunnen til at det har tatt så lang tid.

–⁠ Jeg tenkte at ingen arbeidsgivere ville ha meg om jeg ikke klarte å få en A eller B på eksamen, sier han.

Paulsen forteller at han mange ganger droppet å møte opp på eksamen, for å slippe å bli sittende med angst for ikke å gjøre det godt nok.

–⁠ Jeg husker en gang jeg mistet totalt kontroll før en eksamen, da måtte jeg bare løpe ut av lokalet og spy.

I ettertid innser han at kravene han hadde til seg selv var umenneskelig. I tillegg til å være fulltidsstudent jobbet han 60 prosent på Bergen Kino med verv som tillitsvalgt og teamleder. Da eksamen nærmet seg, ble det alt for mye.

–⁠ I noen perioder ble det så ille at jeg måtte sykemelde meg fra jobb. Da innså jeg at jeg burde snakke med noen om det, sier han.

Eksper­tenes tips: Slik får du A på eksamen

–⁠ En vanlig reaksjon

Taran Bing Lorentzen og Sunniva Harmens jobber med studenter som opplever eksamensangst i rådgivningsavdelingen til SiO Helse. De er opptatt av å informere studentene om at eksamensangsten, som så mange opplever, er en vanlig reaksjon på krav som oppleves som for store.

Samtidig er det viktig å understreke at dersom det dreier seg om veldig sterk angst, vil studentene bli oppfordret til å oppsøke lege eller psykolog.

–⁠ Jeg tenker eksamensangst skiller seg fra eksamensstress når frykten blir hemmende, som når det går ut over det du bør gjøre i forkant av en eksamen, sier Lorentzen.

Ikke uvanlig: Taran Bing Lorentzen og Sunniva Harmens i SiO Helse sier eksamensangst er en helt vanlig reaksjon på krav som oppleves som veldig store.
Ikke uvanlig: Taran Bing Lorentzen og Sunniva Harmens i SiO Helse sier eksamensangst er en helt vanlig reaksjon på krav som oppleves som veldig store.

Videre forteller Lorentzen at for noen blir eksamensangsten så sterk at studenten ikke klarer å møte opp til eller gjennomføre eksamen.

–⁠ Ved å snakke med oss setter studenter ord på tanker og følelser, noe som ofte hjelper godt for å komme videre og for å bli mer kjent med seg selv og eksamenssituasjonen, sier Harmens.

Hun legger til at det kan være nyttig å reflektere rundt hva man egentlig er redd for og hva som er det verste som kan skje. Da kan det hele fremstå som mindre truende og kanskje til og med urimelig eller usant.

–⁠ Vi anbefaler å eksponere seg for eksamen, eksponering er ofte det som hjelper men ofte det man unngår på grunn av ubehaget, sier Lorentzen.

Kanskje du heller vil lese denne kronikken: –⁠ Drit i eksamen

–⁠ Ta vare på deg selv

Harmens sier at eksponering ikke bare er å være på eksamen, men også å snakke om eksamen sammen med for eksempel en rådgiver. Det å unngå studiene er vanlig strategi for håndtering av eksamensangst hos mange, fordi det å sette seg ned å lese kan oppleves som en bekreftelse på at det er noe å være redd for. Man vil jo helst ha det bra, samtidig vil angsten øker når en ikke får forberedt seg.

–⁠ Når vi snakker med studenter om eksamensangst så snakker vi ofte om viktigheten av tidsplanlegging. I den forbindelse er vi opptatt av at studentene også skal ta vare på seg selv, det er forebyggende, sier Lorentzen.