Leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo ber Iselin Nybø holde seg unna stipendordningen.Foto. Henrik Follesø Egeland

Klar tale fra studentparlamentet ved UiO:

–⁠ Kjære Iselin Nybø, ikke fuck med stipendet vårt!

–⁠ Lytt til dem du faktisk er minister for og la stipendordningen være i fred, skriver Susann Andora Biseth-Michelsen

Den 17. januar i år var det nok mange som priset seg lykkelige. Endelig hadde vi fått en minister for forskning og høyere utdanning fra det selverklærte studentpartiet Venstre! Lykken viste seg derimot å bli kortvarig.

Bakgrunn: En samlet studentbevegelse ser rødt: –⁠ Penger i statskassa på studen­tenes regning

I ukene etter fremleggelsen av statsbudsjettet har studentmediene vært fylt opp av frustrerte studentledere. Årsaken til frustrasjonen er regjeringens nye stipendordning. Forslaget år ut på å gå vekk fra dagens stipendordning hvor 40% av lånet ditt blir omgjort til stipend dersom du avlegger tilstrekkelig studiepoeng, over til at kun 25% av omgjørelsen baserer seg på studiepoeng og de resterende 15% omgjøres først når du har fullført graden din. Ved første øyekast virker kanskje ikke dette forslaget så ille, men for et stort antall studenter vil dette føre til ett stort kutt i studiestøtta.

Et desperat og lite gjennomtenkt forsøk på å tvinge flere studenter til å fullføre studiene sine

For det er ikke alle som treffer blink på første forsøk. Av og til må man innom ett år på idehistorie for å innse at det var sykepleier man skulle bli. Ja, og hvis denne ordningen faktisk ikke klarer å tvinge flere studenter til å fullføre studiene sine – da sparer regjeringen hele 256 millioner kroner på dette forslaget! Dette kan ikke tolkes som noe annet enn et desperat og lite gjennomtenkt forsøk på å tvinge flere studenter til å fullføre studiene sine, og samtidig kutte en kvart milliard kroner.

Høyere utdanningsminister Iselin Nybø: –⁠ Vil at flere skal fullføre høyere ytdanning

I skrivende stund er det over 15 000 personer som har signert oppropet «bevar stipendet». Det er ikke så lett for oss til tider litt trauste studentpolitikere å engasjere studentmassen, men studiestøtta kan alle eniges om at den kødder du faktisk ikke med.

Så kjære Iselin Nybø: lytt til dem du faktisk er minister for og la stipendordningen være i fred!

Les også: Norsk studentorganisasjon om stipendordning: –⁠ Vi er ikke fornøyde