Die polizei: Politiet ransaket alle aktivister som tok seg inn mot Hambach-skogen, før den varslede demonstrasjonen 26.-28. oktober. Universitas' fotograf var tilstede som aktivist.
Die polizei: Politiet ransaket alle aktivister som tok seg inn mot Hambach-skogen, før den varslede demonstrasjonen 26.-28. oktober. Universitas' fotograf var tilstede som aktivist.Matilde Solberg Clemetsen

Fotoreportasje:

Flere tusen overnattet på togskin­nene for å redde «Hambi»

Hvis tysk kullindustri får viljen sin, kan den 12.000 år gamle urskogen bli borte for alltid. Sarah (25) er villig til å ofre mye for å hindre det.

Klar for politiet: – Hvis man skal delta, må man være klar til å møte politiet, fortalte Sarah (25) til Universitas i forkant av demonstrasjonen. Hun ønsker å være anonym, og er ikke avbildet til saken.
Klar for politiet: – Hvis man skal delta, må man være klar til å møte politiet, fortalte Sarah (25) til Universitas i forkant av demonstrasjonen. Hun ønsker å være anonym, og er ikke avbildet til saken.Matilde Solberg Clemetsen

De svarte, polstrede politiuniformene mot de hvitkledde, unge aktivistene illustrerte den symboltunge miljøkampen mot kullindustrien som fant sted i Hambachskogen i slutten av oktober.

–⁠ Budskapet er enkelt: for å beskytte naturen, må vi slutte med kullenergi, sier studentaktivisten, Sarah (25). Universitas snakket med henne da hun skulle forberede seg til «Ende Gälende für die Kohle» (slutten på kullet). En stor demonstrasjon mot kullgruveutbygging i en 12.000 år gammel urskog som ble arrangert 26.-28. oktober.

På grunn av risikoen knyttet til demonstrasjonen, ønsket ikke studentene Universitas har snakket med å bruke eget navn i saken.

For ordens skyld: Bildene i saken er tatt av Universitas' fotomagasinsjef Matilde Solberg Clemetsen, som deltok på demonstrasjonen som aktivist.

Langt å gå: Rundt 5 000 aktivister deltok i den 15 km lange marsjen mot kullgruvene.
Langt å gå: Rundt 5 000 aktivister deltok i den 15 km lange marsjen mot kullgruvene.Matilde Solberg Clemetsen

Slik så det ut da Universitas kom seg på innsiden av Romanias sex-industri: Betaler husleien ved å strippe og onanere på kamera

Ulovlige metoder

Mens politiet forberedte seg med vannkanoner og hjelm, gikk Sarah på «actiontraining», forberedelseskurs og diskutert problemstillinger i forkant av demonstrasjon med sine aktivistkollegaer.

–⁠ Denne gangen skal vi inn i pitten, noe som er ulovlig. Hvis man skal delta, må man være klar til å møte politiet, sier hun.

Det kostet å bringe budskapet frem. Allerede to dager før den annonserte demonstrasjonen, kunne Sarah opplyse om at politiet har «ryddet» flere ulovlige camper og utvist demonstranter som har strømmet til Hambach for å beskytte skogen.

Lang kamp mot miljøverstingen

Slaget skal stå om den 12.000 år gamle urskogen Hambach vest i Tyskland, som er hjem for mange sjeldne dyrearter.

Flere tusen aktivister og ulike organisasjoner har siden 2012 arrangert demonstrasjoner, bygget barrikader og bosatt seg i trehus i den urgamle skogen, med mål om å hindre kullgruveutbyggingen til det tyske energiselskapet RWE.

Småflaggermusen: Den lille krabaten gjorde at tysk Miljø- og naturvernforbund fikk stoppet planene om kullgruve i utkanten av skogen. Aktivistene gjennomførte likevel demonstrasjon, for å vise sin misnøye med kullindustriens planer.
Småflaggermusen: Den lille krabaten gjorde at tysk Miljø- og naturvernforbund fikk stoppet planene om kullgruve i utkanten av skogen. Aktivistene gjennomførte likevel demonstrasjon, for å vise sin misnøye med kullindustriens planer.Matilde Solberg Clemetsen

RWE vil kutte de resterende 10% av skogen for å utvide utvinningen av brunkull (lignitt), som regnes som den skitneste formen for fossil energi.

Selve demonstrasjonen, der familier, unge og eldre deltok sammen, var annonsert og godkjent av politiet. Det var i hovedsak studentaktivistene som tar på seg en vesentlig risiko for å stoppe kullarbeidet med ulovlige metoder som å sperre veier, lenke seg fast i kjøretøy eller bosette i seg i skogen, som eies av RWE.

Derfor var Sarah forberedt da hun møtte veggen av bevæpnet politi med pepperspray og vannkanonene som ventet på togstasjonen ved den lovlige campen.

Politiet lette etter aktivistenes identitet og medbragte ulovlige gjenstander. Selv om politiets innsats ble kritisert av arrangørene for å gå for hardt til verks mot deltakerne, ble omkring 1000 demonstranter holdt igjen av politiet i inntil 10 timer, før de til slutt slapp inn på campen.

Lettet: Både lovlige og ulovlige demonstrasjoner fant sted helgen 26.-28. oktober. Denne aktivisten er synlig fornøyd med å ha kommet seg gjennom politiets sperringer.
Lettet: Både lovlige og ulovlige demonstrasjoner fant sted helgen 26.-28. oktober. Denne aktivisten er synlig fornøyd med å ha kommet seg gjennom politiets sperringer.Matilde Solberg Clemetsen

Se vår fotoreportasje fra da iskalde russere hoppet i havet en iskald januar: Ortodoks kuldeterapi

Enormt engasjement

–⁠ Folk trenger et virkelig bilde på miljøutfordringene og konsekvensene av fossil energiutvinning, det er dette #HambiBleibt representerer for mange, sier pressekontakten for den politiske borgerbevegelsen Campact, Svenja Koch for å forklare hvorfor engasjementet rundt saken er så stort i Tyskland.

Med sine 1,9 millioner online-medlemmer, startet Campact en underskriftskampanje med hasjtaggen #HambiBleibt, som er å se malt på t-banestasjoner, lyktestolper og plakater rundt om i Tyskland. Kampanjen fikk 800.000 underskrifter på bare et par uker.

Sivil ulydighet: Flere tusen personer trosset politisperringene på stedet.
Sivil ulydighet: Flere tusen personer trosset politisperringene på stedet.Matilde Solberg Clemetsen

–⁠ Det handler ikke lenger bare om å redde Hambachskogen, men å holde oppe et politisk press for å få slutt på all kullproduksjon, forklarer Koch.

Og deres engasjementet har gitt resultater.

Den 5. oktober fikk Miljø- og naturvernforbundet i Tyskland (BUND) medhold i retten, og lyktes i å utsette RWEs planlagte utvidelse av gruven, i hvert fall for et par år. Grunnen var at den utrydningstruede småflaggermusen bor i skogen.

Beskyttelse: Aktivistene har forberedt seg til demonstrasjon etter alle kunstens regler.
Beskyttelse: Aktivistene har forberedt seg til demonstrasjon etter alle kunstens regler.Matilde Solberg Clemetsen

...Og slik er det ut da Universitas besøkte et dansekompani i New York: Piruetter og prestasjonspress

Dagen etter ble det holdt en markering ved skogen for å feire seieren, men også for å minne om at gleden kun er midlertidig og at mye arbeid gjenstår. Politiet telte 25-30.000 deltakere, mens Campact og andre organisasjoner oppgir 50-70.000 oppmøtte på sine nettsider.

De mange aktivistene som sov på toglinjene dro til Hambach likevel, for å vise at de aldri vil gi seg før det er slutt på all bruk av kullenergi.

Seirende: Enn så lenge er Hambach-skogen, "Hambi", fredet for tysk kullgruveindustri.
Seirende: Enn så lenge er Hambach-skogen, «Hambi», fredet for tysk kullgruveindustri.Matilde Solberg Clemetsen