–⁠ Støtt den colom­bi­anske student­streiken!

I skrivende stund er det flere studenter og en professor i sultestreik, og studentenes rett til å protestere er under press, skriver Peder Ressem Østring, som er utvekslingsstudent i Bogotá.

Regjeringens budsjettforslag om å bruke mer penger på militære utgifter enn utdanning er også ekstra provoserende for et land som nylig har avsluttet en tiårig lang borgerkrig mellom FARC og staten. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Timene på universitetene har blitt erstattet med rom for å debattere og organisere kampen for offentlig utdanning, og titusenvis har flere ganger tatt til gatene i fredelige protestaksjoner.

Kaosvalget i Brasil: –⁠ Jeg vet at politiet i Norge ikke bærer våpen, men det hadde vært galskap i Brasil

I skrivende stund er flere studenter og en professor i sultestreik og studentenes rett til å protestere er under press fra universiteter som nekter streikende studenter adgang til campus og et aggressivt nasjonalt opprørspoliti. Dette er på tross av at studentopprøret har vært historisk fredelig. I tillegg har to universiteter allerede kansellert resten av semesteret noe som gjør at studentene ikke får tatt eksamener og sitter igjen uten studiepoeng. Likevel ser ikke regjeringen ut til å komme i nærheten av kravene studentbevegelsen stiller, så langt har det kun kommet knapper og glansbilder.

Rektoren på landets største offentlige universitet slo tidligere i år alarm om gjeldskrise og at det ikke fantes nok midler til å fullføre semesteret

I Norge er vi vant til at utdanning er en rett, ikke en vare. Jeg håper en samlet norsk studentbevegelse og NSO kommer på banen til forsvar for offentlig utdanning i Colombia.

Les også: Universitas i Romania: –⁠ Utskjelt, korrupt og forlatt

Mitt utvekslingsopphold i Bogotá ble brått snudd på hodet da Colombias offentlige universiteter bestemte seg for å gå ut i streik, i protest mot regjeringens budsjettforslag. Bakgrunnen for streiken er en kronisk underfinansiering av landets offentlige utdanningsinstitusjoner, som har sett seg nødt til å dekke opp til halvparten av sine utgifter gjennom private lån. Rektoren på landets største offentlige universitet slo tidligere i år alarm om gjeldskrise og at det ikke fantes nok midler til å fullføre semesteret. Utviklingen har blitt beskrevet som en gradvis privatisering av universitetene i tråd med en nyliberal dreining i colombiansk politikk siden 90-tallet.

Ameri­kanske studenter fortviler over nytt lovforslag: –⁠ Hva tjener du på å lyve om voldtekt?