KONTROVERSIELL: Den svært høyreorienterte presidentkandidaten Jair Bolsonaro har blitt omtalt som Brasils Trump. 49 millioner stemte på ham i første valgomgang, og i dag kan han vinne valget.
KONTROVERSIELL: Den svært høyreorienterte presidentkandidaten Jair Bolsonaro har blitt omtalt som Brasils Trump. 49 millioner stemte på ham i første valgomgang, og i dag kan han vinne valget.Kristine Vasland Flåt

Kaosvalget: –⁠ Jeg vet at politiet i Norge ikke bærer våpen, men det hadde vært galskap i Brasil

Kvinnehater, homofob eller den sterke mannen Brasil trenger? Søndag går 147 millioner til valgurnene.

Søndag 28. oktober skal det velges en ny president i Brasil. Valget står mellom høyrepopulisten Jair Bolsonaro fra det sosialliberale partiet (PSL) og venstreorienterte Fernando Haddad fra Arbeidernes parti (PT).

Universitas har snakket med tre studenter i Rio de Janeiro, São Paulo og Brasilia som er svært uenige rundt dagens valg. Det store spørsmålet i dag er hvem som klarer å skrape sammen flest av de stemmene som tilfalt andre kandidater i første valgrunde.

Mye tyder på at det er Bolsonaro som vil gå av med seieren.

For ordens skyld: Saken er skrevet av Universitas-journalist Kristine Vasland Flåt, som for tiden befinner seg i Brasil på solidaritetsbrigade gjennom Latin-Amerikagruppene (LAG).

Også Sverige har nettopp lagt bak seg et valg som skapte stor debatt: –⁠ Jeg håper de blir så store som mulig

Bolsonaro er løsningen

–⁠ Jeg håper Bolsonaro vinner fordi han er for familielivet, økonomisk frihet, og sikkerhet, sier Rafael Bezerra (23), som studerer systematikkutvikling i hovedstaden Brasilia.

Bolsonaro vant overlegent første valgrunde, og leder fremdeles på meningsmålingene. Motstanderne beskylder ham for å være homofob, rasist og kvinnehater på grunn av uttalelser han har kommet med. Bolsonaro har blant annet sagt at kvinner ikke fortjener like høy lønn som menn, at urbefolkningen skal fratas sine vernede områder, og at dersom sønnen hans var homofil ville han slått ham.

Bolsonaro-tilhenger: Rafael Bezerra (til venstre) håper Bolsonaro kan få bukt med kriminalitet i landet sitt. Her fotografert med en venn i forbindelse med valgkampen.
Bolsonaro-tilhenger: Rafael Bezerra (til venstre) håper Bolsonaro kan få bukt med kriminalitet i landet sitt. Her fotografert med en venn i forbindelse med valgkampen.Kristine Vasland Flåt

Bezerra mener derimot at mediene sprer falske nyheter om Bolsonaro, og at han er langt fra så ekstrem. Bezerra er opprinnelig fra den fattige nordøst-regionen, og mimrer tilbake til da han var liten og kunne leke fritt i gatene uten frykt for «balas perdidas», løse kuleskudd.

Jeg vet at politiet i Norge ikke bærer våpen, men det hadde vært galskap i Brasil

Rafael Bezarra

I fjor ble opp mot 64.000 drept i Brasil, og drap begått av politiet økte med 20 prosent fra 2016 til 2017 ifølge det uavhengige overvåkningsorganet Fórum Brasileiro de Segurança Pública.

–⁠ Jeg tror Bolsonaro kan løse voldsproblemet ved å gi alle bedre tilgang til våpen, senke den kriminelle lavalderen og slå hardere ned på all form for kriminalitet. Vi må sørge for at alle kan forsvare seg mot bandittene, fordi nå som alle er ubevæpna er vi ekstremt enkle å rane, sier Bezerra.

–⁠ Jeg vet at politiet i Norge ikke bærer våpen, men det hadde vært galskap i Brasil.

Fikk du med deg denne?: Amerikanske studenter fortviler over lovendringsforslag: –⁠ Hva tjener du på å lyve om voldtekt?

Svært bekymret

Isadora Bittencourt (26) studerer motedesign i Rio de Janeiro, er feminist og forteller at hun protesterer mot det mannssjåvinistiske samfunnet gjennom kunst. Bittencourt mener det er ekstremt vanskelig å være kvinne i Brasil.

Mange av dem jeg minst forventer at skal stemme på Bolsonaro ender nok opp med å gjøre nettopp det

Isadora Bittencourt

–⁠ Som kvinne er man er konstant redd uansett hvor man går, sier Bittencourt. Brasil ligger i verdenstoppen på kvinnedrap, og i 2017 skal en kvinne ha blitt drept annenhver time i landet.

Karakteristisk for disse drapene er at gjerningsmannen er i nær relasjon til offeret.

Feminist: Kunststudent Isadora Bittencourt har stemt på Arbeidernes parti, på tross av den enorme korrupsjonsskandalen som har rammet også dem og satt deres opprinnelige kandidat i fengsel.
Feminist: Kunststudent Isadora Bittencourt har stemt på Arbeidernes parti, på tross av den enorme korrupsjonsskandalen som har rammet også dem og satt deres opprinnelige kandidat i fengsel.Kristine Vasland Flåt

–⁠ Det finnes mange menn som påstår at vold og drap rettet mot kvinner ikke er et reelt problem. En av disse er Bolsonaro, sier hun.

Hun har derfor valgt å stemme på Arbeidernes parti i dette valget.

Tidligere president og leder for partiet, Luiz Inácio Lula da Silva, ble tidligere i år fengslet for korrupsjon. På tross av at han har vært involvert i det som omtales som verdens største korrupsjonsskandale, «operasjon bilvask» (Lava Jato), så tyder meningsmålingene på at han kunne ha vunnet valget dersom han hadde fått lov til å stille. FNs menneskerettighetskomité har kritisert beslutningen om at Lula ikke får stille mens anken hans er under behandling, og har omtalt prosessen som «udemokratisk». Den nye kandidaten for Arbeidernes Parti, Fernando Haddad, har på ingen måte klart å oppnå samme popularitet som den tidligere presidenten.

–⁠ Jeg kjenner mange som ikke vet hvem de skal stemme på nå som Lula er i fengsel, de har mistet kandidaten sin, sier student Bittencourt og legger til,

–⁠ Mange av dem jeg minst forventer at skal stemme på Bolsonaro ender nok opp med å gjøre nettopp dét.

Flere steder på kontinentet er spenningene store: Argentinske studenter fortviler over kutt: –⁠ Gratis utdanning er vår identitet

–⁠ Bolsonaro sprer hat

Historiestudent Raphael Gonçalves fra São Paulo er på lik linje med Bittencourt bekymret for hva som kan skje dersom Bolsonaro ender opp med å vinne andre valgrunde. Gonçalves er selv homofil, og forteller at dette valget er helt avgjørende for landets minoriteter. Han er bekymret for at Bolsonaro vil kunne skape et mer mannssjåvinistisk og rasistisk samfunn.

Bekrymet: Rapahel Conçalves er selv homofil, og redd for at den høyreorienterte presidentkandidatens syn på homofile skal bidra til å legitimere homofobi.
Bekrymet: Rapahel Conçalves er selv homofil, og redd for at den høyreorienterte presidentkandidatens syn på homofile skal bidra til å legitimere homofobi.Privat

–⁠ Bolsonaro er en stor trussel for skeive, studenter, kvinner og andre sårbare grupper. Dette er spesielt på grunn av hans fanatiske tilhengere og den hatpregede diskursen hans, sier han.

–⁠ Bolsonaro sprer hat.

Gonçalves mener videre at Bolsonaro vil få en vanskelig jobb dersom han blir valgt fordi det vil utløse store protester i gatene, men også fordi mange politiske vedtak i Brasil er rettsliggjort, og derfor vanskelig å reversere.

Bolsonaro er en stor trussel for skeive

Raphael Gonçalves

Det er likevel én ting han tror presidenten vil få til.

–⁠ Bolsonaro vil ikke få gjort så mye på grunn av de juridiske begrensningene, men i samfunnet vil homofobi, vold, fordommer og diskriminering kunne bli legitimert av presidentens egne holdninger.