Kritiserer nytt stipendforslag:

–⁠ Utdanning har verdi i seg selv

Utdanning handler ikke bare om å få jobb, det handler også om å berike individ og samfunn, skriver Karl Henrik Storhaug Reinås i A-lista.

Regjeringens forslag om å gi mindre stipend til studenter som ikke fullfører en grad på normert tid eller bytter studie, viser en manglende anerkjennelse av utdannings iboende egenverdi.

Bakgrunn: Høyere utdanningsminister Iselin Nybø: –⁠ Vi vil at flere skal fullføre høyere utdanning

Utdanning handler ikke bare om å få seg en jobb, men også om å berike individ og samfunn. I stedet for å stramme inn burde man tilrettelegge og oppfordre flere til å ta utdanning. Utdanning er tross alt den viktigste kapitalen i samfunnet.

Regjeringens forslag har flere kritikere: –⁠ Fullstendig bakvendt politikk

Å underkjenne avlagte emner som ikke inngår i en grad ved å gi større lånebyrde vil i praksis si å ikke anerkjenne denne kompetansen som verdifull. For eksempel vil en lege som også har studert psykologi kunne bli en mer empatisk og dyktig lege. Hvis man strammer inn reglene for å få stipend vil tverrfagligheten og mulighetene til å ta innovative og kreative karrierevalg minke dramatisk. Det vil medføre mindre nytenkning og etterlate en fattigere nasjon som i mindre grad er forberedt på framtiden.

Man bør legge større vekt en persons helhetlige kompetanse og ikke bare en tittel på et vitnemål. Alle eksamener bør telle for å kunne dokumentere en persons formelle kompetanse. Utdanning er så mye mer enn grader. Ufullførte studier er også verdifulle i seg selv.

Les også: Regjeringen har rett: –⁠ Det skal lønne seg å studere