Vålerenga - LSK Kvinner : Jubelscener etter at Lillestrøm vant 5-0 i sesongåpningen borte mot erkerivalene i Vålerenga.
Vålerenga - LSK Kvinner : Jubelscener etter at Lillestrøm vant 5-0 i sesongåpningen borte mot erkerivalene i Vålerenga.

Idretts­stjerner og full­tids­stu­denter: –⁠ Går helhjerta inn for idretten og ser på skolen som en hobby

Tonje pugger mens hun venter på OL. Cecilie måtte slutte på studiet. Dette er toppidrettsutøvernes studiehverdag.

Cecilie Hauståker Fiskerstrand (22), fra Langevåg, spiller for Lillestrøm kvinner. De har allerede vunnet Toppserien før sesongen er ferdigspilt. Med kamper i Norge, Champions League i Europa og landslagsspill i verden, krever idretten mye tid og energi av Cecilie, som sjonglerer profftilværelsen med studier i fysisk aktivitet og helse på Norges Idrettshøyskole (NHI).

–⁠ Jeg drar som regel fra huset mitt til skolen klokken syv om morgenen. Så drar jeg på trening, før nok en økt med skole, og så trener jeg en gang til. Jeg er ikke hjemme igjen før i ni, ti-tiden. Hverdagen er hektisk, men jeg får det til å gå rundt. Det er ikke så mange obligatoriske krav på studiet jeg går nå, sier hun.

Serievinner: Cecilie Hauståker Fiskerstrand er keeper på Lillestrøm Kvinner.
Serievinner: Cecilie Hauståker Fiskerstrand er keeper på Lillestrøm Kvinner.

–⁠ Firkantet system

Å kombinere studiene med idretten har imidlertid ikke alltid vært like lett. Cecilie forteller at hun begynte på faglærerstudiet i idrettsfag på NIH for to år siden. Fagene krevde mye obligatorisk oppmøte, og etter en stund måtte hun ta ut permisjon for å prioritere fotballen.

Fått med deg denne? «Furry»-studentene bruker stor­sti­pendet på dyre­ko­stymer: –⁠ Vi biter ikke

–⁠ Jeg brukte to år på å fullføre det første året på NIH. Studiet krevde mye obligatorisk oppmøte på forelesninger. Da timene kolliderte med fotballen, kunne jeg ikke møte opp.

Hun mener det varierer fra lærer til lærer på skolen, hvor langt de er villige til å strekke seg for å tilrettelegge for studentene som er toppidrettsutøvere.

–⁠ Noen forelesere eller administrativt ansatte er mer fleksible enn andre. Noen tilrettelegger for deg slik at man kan ta igjen timer man har mistet, for eksempel uken etter. Møter du derimot feil person, så sliter du om du ikke kan møte opp på den eksakte timen, sier hun.

Dette gjelder også for mange på landslaget, påpeker hun. Om man går sykepleie, fysioterapi, lærer eller politi, så er det veldig avhengig av hvem på skolen du er i kontakt med, om du får ta igjen timer eller ikke.

–⁠ Det var veldig firkantet. Det hjalp ikke om man kunne stoffet som ble gått igjennom – det handlet mer om å måtte være tilstede i et bestemt antall timer for å bestå. Jeg måtte slutte på studiet jeg helst ville gå på. Da følte jeg at jeg kastet bort et helt år. Det var svært irriterende, sier hun.

På fysisk aktivitet- og helsestudiet tar hun like mange eksamener og innleveringer som alle andre. Hun sier det er lettere å kombinere utdanningen og idretten nå.

–⁠ Nå kan jeg lese mens jeg er på samling for eksempel i Japan, istedenfor å sitte på skolen.

Men å kombinere utdanning og toppidrett er vanskelig for mange, mener Cecilie. Hun tror en endring må til.

–⁠ Når man skal trene to ganger om dagen, gå på skole og reise hele verden rundt, så trenger man hjelp av og til. Idrettsutøvere burde hatt tydelige krav på å få tilrettelagt studiet. Sånn det er i dag har vi ingen klare rettigheter. Det er derfor utrolig vanskelig for mange idrettsutøvere å ta utdanning.

På spørsmål om hva som er i fokus fremover, svarer hun:

–⁠ Nå gjenstår det å spille ferdig seriekampene, en åttendedelsfinale i Champions League mot Brøndby og en cupfinale i starten av desember.

NIH ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men uttaler seg generelt. De sier de tilbyr tilrettelegging av studier for studenter med toppidrettsstatus.

–⁠ Likevel er det enkelte studier, som for eksempel faglærerutdanningen i kroppsøving og idrettsfag, hvor det er mye praksisundervisning og 100 prosent obligatorisk oppmøte. Her kan det være vanskelig å tilrettelegge, selv for studenter med toppidrettsstatus, sier Håkon Solberg, studiesjef ved NIH.

Hardtrener til VM, chiller med skolen

–⁠ Jeg står opp klokken syv og gjør litt skole frem til trening klokken ni. Så gjelder det å få i seg mat og lese litt til frem til ny treningsøkt klokken fire. Deretter tar jeg meg fri og gjør andre ting fra seks, syv-tiden.

Les også: Karoline, Stina og Øystein er kjærester: –⁠ Noe helt annet enn klassisk flerkoneri

Dette sier Eirik Brandsdal, 31 år og profesjonell skiløper. Han begynte å studere industriell økonomi ved Norges miljø– og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås nå i høst. Eirik står med ni verdenscupseiere og fire NM-gull, og forteller at det foreløpig går greit å kombinere idretten og studiene.

-- MÅ ET KNEPP OPP: Eirik Brandsdal mener han må trene
hardt for å kunne bli med til VM i Østerrike i februar.
–⁠ MÅ ET KNEPP OPP: Eirik Brandsdal mener han må trene hardt for å kunne bli med til VM i Østerrike i februar.

–⁠ Jeg har heldigvis ikke obligatorisk oppmøte i fagene jeg har nå, men jeg prøver så godt jeg kan å få med meg de fleste forelesningene. Jeg har sikkert rundt 50 prosent oppmøte. Det er viktig å delta for å henge med, sier han.

Eirik har åtte sesonger på det norske langrennslandslaget bak seg, og følte han satt fast det samme livsmønstret for lenge. Derfor følte han at han trengte en ny arena hvor han kunne bryne seg på nye utfordringer.

–⁠ Jeg begynner også å se slutten på karrieren om ikke så lenge. Jeg har tenkt på hva jeg skal gjøre når jeg er ferdig med langrenn, men jeg føler meg ikke ferdig helt enda, sier han.

–⁠ Det har vært en overgang fra å være idrettsutøver på fulltid, til samtidig å drive med studier. Det krever mer disiplin og struktur av meg.

Eirik er i full gang med å trene seg opp til skisesongen. Tidlig i sesongen handler det mest om skøytesprinter. Målet er å komme med på landslaget til ski-VM i Seefeld i Østerrike i februar.

–⁠ Men jeg synes jeg har vært for dårlig i de siste årene, så jeg må et knepp opp, sier han.

For Eirik er det ingen tvil om hva som kommer først av skole og idretten.

–⁠ Jeg går helhjerta inn for langrenn og ser på skolen som en hobby. Men et skippertak før eksamen til jul er det siste jeg ønsker. Da er det mange renn å delta i.

Likevel stresser han ikke med skolen.

–⁠ Det er egentlig ganske chill, jeg føler jeg har god tid i mellom øktene. Jeg har relativt bra kontroll, sier han.

Spenstig hverdag, høye ambisjoner

Tonje Angelsen (28) går siste året på fysioterapistudiet på Oslomet. Hun er også profesjonell høydehopper, med 1,97 meter som personlig rekord, et EM-sølv og seks NM-gull. Hun anbefaler ikke tilværelsen som toppidrettsutøver og fulltidsstudent.

–⁠ Det er ikke artig, sier hun og ler.

–⁠ Men likevel gir det meg så mye, så det er verdt det likevel.

Hverdagen er hektisk. Hun står opp halv syv for å møte opp på forelesning halv ni. Så er det trening. Dagene er ulike. Det er skole, trening og lesing det går i.

–⁠ Jeg klarer godt å kombinere utdanningen med idretten. Studiet krever mye tilstedeværelse, med praksis og mye obligatorisk undervisning. Men hittil har det gått bra. Skolen har vært imøtekommende og har strukket seg langt for å tilrettelegge undervisningen, sier hun.

OL i fokus: Tonje ANgelsen trener hardt mot OL i Tojyo i 2020. Hun håper åkunne fullføre fysioterapi-utdannelsen før den tid.
OL i fokus: Tonje ANgelsen trener hardt mot OL i Tojyo i 2020. Hun håper åkunne fullføre fysioterapi-utdannelsen før den tid.

Bakgrunnen for at hun startet på fysioterapi i 2016, var at hun nettopp var ferdig med OL i Rio de Janeiro. Da grep hun sjansen til å kunne gjennomføre studiet før OL i Tokyo i 2020.

–⁠ Jeg tenker også på fremtiden. Å drive med idrett er veldig sårbart. Det er jo bare én skade som skal til før man er ferdig som utøver. Derfor er det deilig å ha noe å falle tilbake på, sier hun.

Angelsen begynte først på bioingeniør ved Høyskolen i Sør-Trøndelag (HiST) i 2011, men drømte om å bli fysioterapeut. Etter et og et halvt år på studiet og en svært god høydehopp-sesong i 2012, valgte hun å prioritere høydehopp, og sluttet på studiene.

–⁠ Men jeg fikk en slags panikk da jeg fylte 25 år. Jeg følte at det var på tide å starte på fysioterapi, sier hun. Fokuset er VM i Qatar neste år, men hun trener hovedsaklig for OL.

... og når du først er i gang: –⁠ Vi prøver ikke å si «nei, du fikk ikke mat, men her har du en blokk­fløyte»