Verdens­re­kord­forsøk på KHiO

En sinna Vanessa Baird, et askebeger på størrelse med et oppblåsbart badebasseng fra BRIO og 198 andre pappmasjefigurer skal forhåpentligvis sikre KHiO-studentene en plass i Guinness rekordbok.

Like innenfor hovedinngangen til Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) blir vi møtt med forlokkende pappfigurer ledende inn til et helt rom som ikke er fylt med annet.

I regi av det selverklærte multikonsernet og kunstkollektivet Narves1biblioteket, bestående av fire tidligere studenter ved KHiO, har nåværende studenter ved grafisk design og illustrasjon laget 200 unike pappmasjefigurer for å markere at tegneskolen, forløperen til KHiO, fyller 200 år.

Verdensrekord

–⁠ Alle figurene er inspirert av en liste med 200 ord tilknyttet tegneskolen, miljøet her og ting som har skjedd, forklarer Christa Barlinn Korvald fra Narves1biblioteket, som har vært gjesteforeleser for studentene.

I løpet av tre dager laget KHiO-studentene 200 figurer som stod klare til utstilling fredag 31. august. En del av prosjektet ble å gjøre markeringen til et rekordforsøk.

–⁠ Først trodde vi ikke at det kom til å være mulig, men rekorden fantes ikke fra før av. Vi har sendt inn søknad og det ser ut til at det kommer til å gå, fortsetter Korvald fornøyd.

Godt det ikke bare er kritikk av KHiO? –⁠ Jeg tror ikke folk tør å si høyt det man mener på denne skolen

Komikk og samfunnskritikk

Lina Knudsen, andreårsstudent på grafisk design og illustrasjon ved skolen, har laget flere av figurene på utstillingen, og beskriver rekordforsøket som greit overkommelig.

–⁠ Man måtte bare tenke fort for å få laget noe hele tiden. Dessuten har jo Guinness rekordbok helt sykt mange rare rekorder, så hvorfor ikke?

Hun forteller videre at rekordforsøket ikke var hovedfokus.

–⁠ Det var ikke rekorden som var viktigst, mest av alt var det bare et utrolig gøy prosjekt å holde på med. Det er veldig mye humor her! poengterer hun, før hun viser fram en stor iPhone laget av pappmasje med teksten «Liker du rimming?» i en snakkeboble, titulert «Problematisk elev-lærer-relasjon».

Les hva kunststudentene gjør ti år senere

Forskjellig inspirasjon

Hun beskriver flere av figurene som veldig kreativt tenkt ut i forhold til tittelen, mens andre er enkle og uten baktanke, som for eksempel et gigantisk askebeger plassert midt i utstillingsrommet.

–⁠ Et av kravene var at én av tingene vi lagde måtte være like stort som en person, så vi valgte askebegeret for å forstørre et objekt som ikke er så viktig i utgangspunktet.

Også billedkunstner Vanessa Baird som er tidligere student ved KHiO var å finne blant figurene på utstillingen, iført rød kjole og et sinna ansiktsuttrykk står figuren ved siden av tittelen «Vanessa Baird i konflikt med lærerne».

–⁠ Titlene er jo basert på ting som har skjedd, men jeg vet ikke om alt er sant. Både figuren og tittelen rundt Vanessa Baird er jo veldig urealistisk. Figuren er imidlertid inspirert av estetikken i hennes egne bilder. Hun kom faktisk innom og så på utstillingen.

Les også: To av tre skuespillere ved Nationaltheatret er utdannet ved KHiO

–⁠ Hva syntes hun?

–⁠ Hun sa at Narves1biblioteket er det nye ABBA!

Universitas som bidragsyter

I løpet av samtalen med Korvald kommer det også frem at Universitas på uvitende vis har vært medvirkende til prosjektet.

–⁠ Pappmasje er veldig bra å jobbe med hvis man vil produsere mye, raskt og billig. Universitas har bidratt godt!

–⁠ Hva tenker du på?

–⁠ Vi har brukt en god del papiraviser fra Universitas for å lage alle figurene. Men mest Natt og Dag, de har høyere papirkvalitet.