MITT SKIP ER LASTET MED: UiO-ledelsen tok på seg admiralhatten da de deltok på Arendalsuka.
MITT SKIP ER LASTET MED: UiO-ledelsen tok på seg admiralhatten da de deltok på Arendalsuka.

UiO brukte en halv million på én uke i Arendal – leide vete­ran­skip

Da Arendalsuka gikk av stabelen, satset UiO en halv million på å sette sitt preg på festivalen. –⁠ Vi trenger ikke vifte rundt med et veteranskip for å vise hvor godt utrustet vi er, mener Venstrealliansen.

Med brask og bram satte rektoratet ved Universitetet i Oslo (UiO) ut for å spille en større rolle under årets Arendalsuke enn de tidligere har gjort. For anledningen leide universitetet veteranskipet MS Sunnhordaland som base for paneldebatter i tillegg til forskningsfartøyet Trygve Braarud, som dro ut på tokt med publikum. Ifølge universitetets egne nettavis, Uniforum, kom regningen for UiOs deltakelse på 500 000 kroner.

–⁠ Viktig å markere oss

Dette er første gang Universitetet i Oslo investerer så mye ressurser i festivalen. UiO-Rektor Svein Stølen, som har tatt initiativ til satsingen, hevder at Arendalsuka er blitt en arena for politisk utforming som universitetet ikke lenger kan stille seg utenfor.

Jeg har et godt inntrykk av det vi gjorde

Svein Stølen, rektor ved UiO

–⁠ Det er klart at UiO har noe å bidra med. Utdanningsinstitusjonene bringer forskning og kunnskap til et debattmiljø som ellers ikke flommer over av det. Universitetet skal ikke sitte i noe elfenbeinstårn. Vi bør delta i diskusjoner om hvordan samfunnet kan utvikles i riktig retning på lik linje med andre aktører, forteller rektoren.

Nysgjerrig på hva UiO bruker penger på utenom skip? Så mye penger bruker ditt fakultet på alkohol

Koster å være kar

Budsjettet for uka økte fra 20 000 i fjor til over 500 000 kroner i år. Stølen forsvarer pengebruken og mener at UiOs arrangementer under festivalen ga en tydelig tilstedeværelse. I følge ham er det helt naturlig at pengebruken øker i takt med ambisjonsnivået.

–⁠ Veteranskipet som vi leide inn tjente som base for et titalls arrangementer som trakk mange folk. I tillegg tjente skipet som overnattingssted for om lag hundre deltakere. Vi brukte et større beløp enn tidligere, men jeg har et godt inntrykk av det vi gjorde. Nå er jeg opptatt av å høre hvordan fagfolkene våre evaluerer vår deltakelse, sier universitetsrektoren

Kanskje universitetet kan spare til flere skip? Sløser millioner på strøm hvert år

–⁠ Skulle gjerne hatt liknende arrangementer på campus

Lederen for studentparlamentet ved UiO, Susann Andora Biseth-Michelsen, er enig i at universitetets deltakelse under Arendalsuka er viktig. Likevel uttrykker hun skepsis til budsjettøkningen.

–⁠ Det er en vanvittig stor økning fra 20 000,- til 500 000,- og vi skulle gjerne hatt innsikt i hva de spesifikt har brukt pengene på. Vi skulle i tillegg ønske at universitetet hadde liknende arrangementer også på campus, meddeler Biseth-Michelsen.

UiO investerer også i arrangementer på campus: Jubileumsfest til 33 millioner

–⁠ Håper de tar rollen på alvor

Lederen for Venstrealliansen, Kristine Sørheim, er også enig i at universitetet har mye å bidra med i det offentlige ordskiftet, men hun understreker at det må gjøres riktig:

–⁠ Det er flott at universitetet tar jobben som en samfunnsaktør på alvor, men prislappen behøver ikke være en halv million. Universitetet skal reise ned for å være en nøytral, faktabasert stemme i debatten, ikke en del av lobbyvirksomheten resten av eliten driver med. Vi trenger ikke vifte rundt med et veteranskip for å vise hvor godt utrustet vi er.