Student­po­li­ti­kernes drømme­for­sider: Slik ville Univer­sitas sett ut om student­po­li­ti­kerne fikk bestemme

McDonalds på campus, skybar på toppen av Lucy Smiths-hus og et universitet uten et Studentparlament. Dette er drømmeforsidene til studentpoltikerne.

Studentvalget er i full sving. Frem til 15. mai skal studentpolitikerne kjempe om din stemme. De ulike listene har kvesset sine skarpeste sverd og vil vise hva de er gode for.

Vanligvis preges valgkampen av lederstrid, Grønn liste som ønsker et grønnere campus eller Blå liste som vil la marked herje overalt. Like sikkert som at det serveres kyllinglår i Frederikkekantinen kommer Venstrealliansen til å kreve flere kvinner på pensum og Internationalista vil ha et ønske om bedre tilrettelegging for utvekslingsstudenter.

For mange studenter kan studentpolitikken virke litt fjern. Det tyder hvert fall en årlig valgoppslutning på under 20 prosent på. Universitas har derfor utfordet listene til å vise frem sine kampsaker på en ny måte. Hver liste har fått lage sin drømmeforside av Universitas, og vi har etter beste evne forsøkt å etterleve deres ønsker.

Forsidesnekker: Ken Andre Ottesen
Forsidesnekker: Ken Andre Ottesen

PS: Ideen er inspirert av VG sin sak om OL-heltens drømmeforsider. Vi har derfor hentet inn ekstern hjelp til å bedømme forsidene.

Grønn liste

Originalen minner litt om grønn politikk: Hvis bare alle sammen bare kan skjerpe seg, klemme naturen, ligge med en bever og spise gress, blir verden et bedre sted. Og husk at også insektene skal få noe ut av studietiden på Blindern. Jada. Heldigvis ser sluttresultatet litt mer ut som noe fra den virkelige verden. Gode saker og brukbart prioritert. Trekk for mangel på mennesker på førstesiden.

Venstrealliansen

Hysj! Hva var det som brast? Drømmen om et klammafritt universitet fordi studentene ikke klarer å skrive prevensjon. Ellers mye rot og fargepalett til å få begynnende epilepsi av. Jeg føler dog for å gi et par pluss for at man åpenbart har tatt seg tid med dette. På sitt vis.

Internationalista

Herregud og Jesus Kristus. Dette ser ut som skoleavisen til folk som droppet ut av typografilinja i Minnesota i 1925. Å oversette absolutt alt – selv på førstesiden – overgår til og med reiseguider på charterturer som insisterer på å si hei på svensk, norsk og dansk. Få det vekk.

Fremskrittlista

Her har forsidetegnerne gjort det enkelt for forsidebrekkerne – det er veldig lite som skiller originalen fra det endelige produktet. Og det er faktisk like greit. Man kan sikkert mene hva man vil om innholdet her, men det er i alle fall enkelt å få med seg budskapet. Og det er det det handler om: Å få ut et budskap som er så lettfattelig at det fanges opp av mennesker som haster forbi fem meter unna og setter av tre sekunder til å studere førstesiden din.

A-lista

Dette ser i utgangspunktet ganske proft ut. Lukter litt små- fancy, albansk økonomimagasin fra midten på 90-tallet. Men herregud for et massivt og kollektivt hjernedrypp når en sak om at kantinematen blir billigere blir oppslag på bekostning av at studielånet blir stipend! Ikke rart studenter sliter med økonomien ...

Gjestelista

Hele poenget med en førsteside er å plukke ut det viktigste og beste man har i avisen. Her har Gjestelista gått på den klassiske buffet-smellen, og blander reker, brunost, egg og rakfisk. Dessuten vet alle i bransjen at INGENTING trumfer en historie der et dyr – fortrinnsvis et søtt dyr – er helt. Feil oppslag og for dårlig prioritert.

Blå liste

Hva faen er dette for noe? Hva er det frislipp av? Folk Friskjæringer? Photoshoprunking? Nei, vent litt ... Det handler visst om mat, men det finner jeg først ut ved å lese det med liten skrift i bunnen av fronten. Og la oss bare slå det fast: Det er ingen som smiler noe. Hadde folk smilt meningene sine, hadde Paradise Hotel-deltagere vært verbale høvdinger. Man smiler ikke noe. Man sier noe.

Liberal liste

Tegning som hovedoppslag er omtrent like fornuftig som å ta med seg trekkspill på revejakt. Det er forøvrig verdt å merke seg at det ikke finnes et eneste menneske på førstesiden. Det er heller ikke plass, siden ordgyteriet overgår selv det andre gyteriet inne på dass klokken 02.30 om natten

Realistlista

Det er kanskje ikke en realist du vil ha med deg på guttetur til Aya Napa, men det spørs om det ikke er lurt å ha en i bakhånd når du skal lage førstesider. Tydelig prioritert og fargerikt uten å bli Azerbaijansk skrapelodd.