Reality-sjekk: Mai Mentzoni fikk seg en vekker da hun tok faget kognitiv nevrovitenskap, samtidig som hun danset. Faget var så vanskelig å kombinere at hun ikke klarte å gå opp til eksamen.
Reality-sjekk: Mai Mentzoni fikk seg en vekker da hun tok faget kognitiv nevrovitenskap, samtidig som hun danset. Faget var så vanskelig å kombinere at hun ikke klarte å gå opp til eksamen.

Dette er reality-studentene

Denne høsten er det et knippe studenter å se blant realityprogrammene på TV. Slik balanserer de forestilling og forelesning

Noen dager sitter de på lesesalen og pløyer seg gjennom pensum. Andre dager svinger de seg på dansegulvet med Skam-stjerner eller synger for full hals for et tacospisende folk. Hver uke står de i fare for å ryke ut, og måtte omfavne studielivet igjen.

Skal vi danse?

I et dansestudio på Bislet øver Mai Benedikte Mentzoni (25) og Skam-Yosef, Cengiz Al (20), til lørdagens «Skal vi danse»-sending. De er svette og konsentrerte, midt i det som virker som en svært krevende danserutine. Mai skrur raskt av musikken og begge hilser vennlig. Hele Norges Skam-Yousef må dessverre dra for en meget pressende avtale hos frisøren. Mentzoni setter seg uanfektet ned i en slags spagat.

–⁠ Av og til skulle jeg ønske det var flere timer i døgnet, forteller danseren som i tillegg til å ha jobbet på Skal vi danse de tre siste sesongene studerer Psykologi profesjon på Universitetet i Oslo.

På sitt femte semester og med minst fire timer dansetrening hver dag er det lett å lure på om hun aldri sliten.

Morgenfugl: Mentzoni er glad for at dansepartner Cengiz Al er tidlig oppe, slik hun også får tid til studier.
Morgenfugl: Mentzoni er glad for at dansepartner Cengiz Al er tidlig oppe, slik hun også får tid til studier.

–⁠ Det er klart man blir sliten, sier hun og strekker på seg.

Forrige sesong av Skal vi danse hadde hun et fag som het Kognitiv nevrovitenskap. Et fag hun beskriver som et fag nesten umulig å fatte om du ikke får med deg alle seminarer.

–⁠ Den eksamenen klarte jeg ikke å gå opp til, forteller hun uten å legge skjul på at dansetimer, generalprøver, sminke og kostymeskift tar mye plass. Litt mindre lesing tar hun likevel ikke så tungt. Studiene kan hun jo bare ta opp igjen neste år.

–⁠ Noen leser altfor mye – det bryr jeg meg ikke om. Men det er kanskje ikke så lurt å si til en studentavis?

«Skam»-Iman snakker ut om troen–⁠ Jeg følte meg annerledes

Heldig for Mentzoni er Cengiz en morgenfugl. Det gjør det lettere å presse litt studier inn i hverdagen. Dersom paret kommer langt, tror hun likevel at det blir hardere å fylle tiden med forelesninger og lesing. Spesielt når eksamen i et av fagene er samtidig med finalen.

–⁠ Jeg får bare være realistisk og ikke sikte på toppkarakterer.

The Voice

Også Malin Joneid Ellefsen (23) kjemper mot tiden for å få plass til studiene, samtidig som hun kjemper om tittelen «Norges beste stemme» i TV2s sangkonkurranse The Voice. I tillegg til popstjernedrøm tar hun 20 studiepoeng i religion ved UiO, for å fullføre et krav for å komme inn på pedagogikk til neste år. Å finne ro til lesing har ikke vist seg å være lett. Hun ser at andre klarer å lese backstage. Selv synes hun det er vanskelig å ha hodet to steder samtidig.

–⁠ Jeg var veldig skeptisk til å bli med i starten, siden det er mye innspilling, men da jeg skjønte at flesteparten som er med i programmet også studerer, meldte jeg meg på likevel.

«SKAM»-anmeldelseTenåringsdrama med eksistensiell tyngde

Det er faktisk så mange studenter med i The Voice at programmet har laget en ordning der deltakerene kan sende inn studieplanen sin, så innspillingene kan legges opp slik at de ikke krasjer for mye med studiene. Men selv om timeplanen er nøstet opp i forteller Ellefsen at det kan være vanskelig å bevare konsentrasjonen til og med på lesesalen.

–⁠ The Voice tar opp mye tid og mental energi. Selv når jeg ikke spiller inn fortsetter jeg å tenke mye på det når jeg leser.

Også faren for å hele tiden kunne ryke ut av programmet gjør at semesteret fort kan bli vanskelig å planlegge, mener Ellefsen.

–⁠ Kanskje holder man av et halvt år på grunn av showet, og så ryker man plutselig ut likevel. Akkurat det kan til tider oppleves litt problematisk.

Gutt og danser?På denne skolen betaler de over 200 000 kroner for gutter

Også å se på skjermen

Det er også flere studenter å spotte denne sesongen. Blant dem finner vi Lisa Børud i Stjernekamp på NRK. Hun er student ved Bårdar på hip-hopdanselinja. På grunn av tett program og at hun strengt tatt ikke kombinerer så veldig med skole om dagen, ønsker hun ikke å uttale seg om reality-tilværelsen.

På TV2 møter vi Ina Svenningdal, også kjent som Jente-Chris i Skam. Hun er nå å se på Thomas og Haralds Camp Senkveld på fredagskveldene, men til vanlig går hun teater på Kunsthøgskolen i Oslo.