Eirik (t.v.) har en tom SiO-hybel. Atle må pendle til Larvik. Likevel får ikke Atle flytte inn i Eiriks tomme studentbolig.
Eirik (t.v.) har en tom SiO-hybel. Atle må pendle til Larvik. Likevel får ikke Atle flytte inn i Eiriks tomme studentbolig.

Eiriks hybel står tom. Atle er på desperat boligjakt. Likevel får han ikke flytte inn.

Rekordmange står i kø til studentbolig. Likevel kan flere SiO-hybler stå tomme. –⁠ Spesielt tilfelle, hevder SiO.

–⁠ Det har vært en ganske håpløs opplevelse med SiO, forteller påtroppende student ved Westerdals, Atle Valan, om sin desperate boligjakt de siste ukene.

Valan er en av de snaut 6000 personene som står på venteliste hos Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Den siste måneden har han forgjeves lett etter bolig også på det private markedet, men enten har det vært fullt eller så har det vært altfor dyrt.

Nå bor han hos mor i Larvik og må pendle fire timer for å komme seg til Oslo og tilbake.

–⁠ Jeg er nå heldig nok å få gratis leie her og god mat på bordet. Men fire timer om dagen gjør det vanskelig å delta i det sosiale miljøet.

Radikalt forslag: Gjør slottet om til studentboliger

Tom hybel

Mens Valan har lett og lett, står det en tom hybel i Ullevål Studentby. Og den kan stå tom i over en måned til.

Det er jo snart fadderuke og jeg er desperat

Atle Valan

Eirik Vist har leid hybelen på Ullevål det siste året, men bestemte seg i sommer for å flytte inn i leilighet sammen med noen kompiser. Han sendte inn oppsigelse til SiO 24. juli og satte oppsigelsesfristen til 30. september, i frykt for at det ville ta lang tid å finne et sted.

Da han og kompisene plutselig ble heldige og fant en leilighet på Grønland, dro Vist til SiO-kontoret.

–⁠ Jeg dro ned til kontoret på Blindern og spurte om de kunne endre oppsigelsen til i slutten av august. Men da hadde de allerede tilbudt hybelen til noen andre, så de kunne ikke endre på det, forteller Vist.

Nå betaler han dobbelt leie, både for leiligheten og hybelen. Alternativt kunne Vist ha fremleid hybelen, men han har deltidsjobb og kan betale. Dessuten synes han at SiO burde hjulpet til med å fremleie boligen

–⁠ Det er dumt av SiO at de ikke tar initiativet til å fylle hybelen. De burde klare å være fleksible på det her. Og dette er nok ikke det eneste tilfellet av det.

Utradisjonelle: Bor i bobil – på Blindern

Ny ordning rundt semesterstart

Vist er ikke den eneste under SiO-oppsigelse. I følge SiO, er 84 boliger under en 14-dagers oppsigelsestid – et tall som er ventet til å stige til rundt 100 boliger. Om man i tillegg regner med de som er under lengre oppsigelse, som Vist sin på Ullevål, er tallet enda høyere.

For å gjøre skifte av leietaker mer effektivt, endret imidlertid SiO sin tildelningsordning rundt semesterstart i 2016. Med den nye ordningen har leietager en oppsigelsestid på kun 14 dager for singelboliger, samtidig som at ledige boliger nå tildeles med svarfrist på kun tre dager. Slik håper SiO å håndtere trykket rundt semesterstart bedre.

Spesielt tilfelle

Den nye ordningen har likevel ikke klart å fylle den tomme hybelen på Ullevål.

–⁠ I dette tilfellet, er det leietager som har sagt opp bolig og som selv har satt sitt oppsigelsestidspunkt. Det er kun i spesielle forhold at SiO selv sier opp en leietager, sier direktør i SiO Bolig, Trond Bakke, om den kinkige boligsituasjonen til Vist.

–⁠ Dette er et litt spesielt tilfelle. Vi har ikke mange av denne typen henvendelser.

Tross at boligdirektøren hevder at Vists tilfelle er uvanlig, tar han likevel noe selvkritikk.

–⁠ Det kan hende at vår måte å kommunisere oppsigelsestiden ikke har vært tydelig nok, sånn at leietager ikke har oppfattet det.

Bakke understreker imidlertid at den nye ordningen er et fremskritt for en raskere inn- og utflytting rundt semesterstart. Ifølge ham, er SiO hverken ufleksible eller rigide.

–⁠ De oppsigelsestidene vi opererer med i SiO er vesentlig mer smidige og fleksible enn det som er kravet i husleieloven og det du møter i de aller fleste private leieforhold. Vi tar vare på både dem som vil komme seg raskt ut av et leieforhold og dem som står på venteliste, spesielt nå i semesterstart når mange står på venteliste.

Les også! Dette er Oslos kanskje mest ærverdige studenthjem

Snart fadderuke

Mens SiO hevder at de gjør det de kan for å høvle ned ventelisten, tar Valan fortsatt de lange togturene frem og tilbake til Larvik.

–⁠ Jeg må ha en plass å bo i Oslo til slutt. Jeg tror nok at det tar flere måneder, i hvert fall ut i fra det SiO fortalte meg. SiO sier at det kan bli ledig etter hvert, når folk dropper ut og flytter. Men jeg liker ikke ordet kan.

Samtidig brenner studiestarten i kalenderen.

–⁠ Det er jo fadderuke og jeg er desperat.