Lurer Lånekassen: Studenter oppgir falsk adresse til Lånekassen, og mottar dermed borteboerstipend, selv om de bor hjemme hos foreldrene (illustrasjonsfoto).
Lurer Lånekassen: Studenter oppgir falsk adresse til Lånekassen, og mottar dermed borteboerstipend, selv om de bor hjemme hos foreldrene (illustrasjonsfoto).

Lånekassen avdekker juks til 35 millioner kroner

2.200 studenter skal ha forsøkt å jukse seg til utdanningsstipend til en samlet sum av 35 millioner kroner i 2014.

Lånekassen gjennomførte en bokontroll på 48.000 studenter i 2014, og 2.200 av studentene kunne ikke dokumentere at de bodde hjemmefra under studietiden, opplyser Lånekassen i en pressemelding. Studenter som bor hjemme mens de studerer har ikke rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend fra Lånekassen.

–⁠ Vi ser på dette som et alvorlig misbruk av en viktig velferdsordning, sier direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen til NRK.

De som er tatt i juks mister nå retten til å få studielånet sitt omgjort til utdanningsstipend. Studentene mister også retten til fremtidig støtte for den tilsvarende perioden de har jukset lånekassen. Til sammen utgjør dette 55,5 millioner kroner i sparte utgifter for staten.

Les også: Studenter svindler lånekassen for 72 millioner

Kunnskapsdepartementet uttaler til NRK at det er svært beklagelig at studenter misbruker stipendordningen. Lånekassen er nå i gang med en ny bokontroll av 46.000 studenter.

–⁠ Det er viktig for legitimiteten til gode velferdsordninger at vi evner å slå ned på juks, og det er det Lånekassen nå har klart, sier Bjørn Haugstad, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, til NRK.