Gjør seg klar: Khalid jobber for kirka seks dager i uka, med fri på søndager.
Gjør seg klar: Khalid jobber for kirka seks dager i uka, med fri på søndager.

Lærer studie­tek­nikker i Scien­to­logi­kirken

Khalid Nesheim gikk fra islam til scientologi, og mener troen har hjulpet ham med studiene.

–⁠ Jeg hadde hørt en del negative ting. Sånn som hun som tok personlighetstest og begikk selvmord etterpå.

Khalid Nesheim er scientolog og BI-student. Han forteller om hvilket inntrykk han hadde av scientologikirken før han selv ble medlem.

I 2008, samme år som Nesheim ble medlem, fikk scientologene mye oppmerksomhet da en 20 år gammel norsk jente begikk selvmord i Nice, etter å ha tatt en test i den franske scientologikirken.

–⁠ Men da jeg ble kjent med kirken, så jeg at det bare var kurs som forbedret deg. Alle kursene jeg holder er veldig praktiske om å løse situasjoner i livet. For eksempel kommunikasjon, sier Nesheim.

Nå er kirken i hardt vær igjen etter HBOs dokumentar Going Clear: Scientology and the Prison of Belief. Dokumentaren er en kombinasjon av intervjuer med tidligere medlemmer og en historisk fremstilling av kirken. Den har allerede rukket å bli den nest mest sette dokumentaren fra HBO det siste tiåret.

Fra muslim til scientolog

Scientologikirken er en religiøs bevegelse som ble grunnlagt i 1954 av den amerikanske science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard. En scientolog tror at mennesket er et åndelig vesen som har levd mange ganger tidligere, og kommer til å fortsette å leve etter at kroppen er død.

Før han ble scientolog var Nesheim troende muslim og ba fem ganger om dagen. Han følte likevel at islam ikke passet ham, og var på leting etter noe nytt.

–⁠ Jeg hadde vært innom rusmiljøet. Da jeg kuttet det ut, hadde jeg mistet alle vennene mine, forteller han.

Ikke lenge etter møtte han en gammel kamerat fra ungdomsskolen på et treningssenter. De ble raskt venner igjen. Nesheim merket at vennen hans, som tidligere var sjenert og slet med språket, hadde forandret seg merkbart. Nå kunne han norsk perfekt, og var veldig flink til å kommunisere.

–⁠ Han hadde ikke disse evnene før. Derfor spurte jeg ham om han kunne lære meg noen ting. Jeg var generelt litt tilbaketrukken.

Skriveglad: L. Ron Hubbard (1911-1986) grunnla Scientologikirka og skrev over 1000 bøker i sitt liv.
Skriveglad: L. Ron Hubbard (1911-1986) grunnla Scientologikirka og skrev over 1000 bøker i sitt liv.

Lærer studieteknikker

Vennen til Nesheim introduserte ham til kirken.

–⁠ Jeg brydde meg egentlig ikke om at det var en kirke. Det handlet om kunnskaper, og at det kameraten min hadde lært meg virket.

Senere skrev Nesheim under på en arbeidskontrakt. Kontrakten innebar tre års opplæring, og deretter fem år med arbeid for kirken, blant annet med å kurse andre scientologer. Nesheim startet i 2011 og var ett år i Danmark på opplæring og to år i Clearwater, Florida.

–⁠ Jeg hadde fått studieplass på BI, men jeg takket nei fordi jeg heller ville studere innenfor scientologi.

Fire år etter er han snart ferdig med sitt første år som kursholder i kirken på Hasle, og holder kurs for 30-40 kursanter i uka. Samtidig har han nå startet på siviløkonomstudiene ved Handelshøyskolen BI.

Kursholder: Khalid veileder studenter og lærer bort studieteknikk.
Kursholder: Khalid veileder studenter og lærer bort studieteknikk.

Det første møtet med scientologi er som regel gjennom kirkens ulike kurs. Nesheim har blant annet lært seg studieteknikker som har tatt ham fra middels karakterer til toppkarakterer på BI. Særlig misforståtte ord er en kilde til forvirring, mener Nesheim.

–⁠ Bevisstheten sløves når man ikke forstår ordene man leser. Man får en følelse av blankhet, og så glemmer man hva man nettopp leste. Alt dette kan løses ved å gå tilbake og finne misforståtte ord og få dem definert. Alle jeg har lært studieteknikken til har gått fra dårlige karakterer til toppkarakterer, forteller han.

En annen barriere mot læring er noe han kaller «mangel på masse». Masse er det fysiske objektet du studerer.

–⁠ Man må ha en balanse mellom teori og masse. Iblant føler man visse symptomer som tyder på mangel på masse: hodepine, irritasjon, et hode som føles flattrykt, svimmelhet, øyne som gjør vondt og kjedsomhet. Hvis man studerer tannlegeinstrumenter så må man ta på dem og se på dem, da får man balansen på teori og masse, sier han.

Talsmann: Rasmus C. Lossius har vært medlem av kirka siden 1983. Han kaller mye av kritikken av Scientologi for usaklig.
Talsmann: Rasmus C. Lossius har vært medlem av kirka siden 1983. Han kaller mye av kritikken av Scientologi for usaklig.

Ren ondskap

Kirken har et rangeringssystem som kalles «broen til total frihet». Ifølge scientologene er mennesket grunnleggende godt, men blir forstyrret av smerte og ubevissthet i løpet av livet. Gjennom å kjøpe kurs og ta tester, utvikler medlemmer seg åndelig og oppnår høyere rangeringer. Rasmus C. Lossius er talsmann for scientologi i Norge. Han ble medlem av kirken i 1983, og har den høyeste rangeringen som kan oppnås innen scientologien.

Lossius mener HBO-dokumentaren føyer seg inn i medias ofte ensidige kritikk av scientologi. Han kaller kritikken som fremmes i dokumentaren for «ren ondskap».

Scientologikirken blir kritisert for sine metoder når det kommer til å stilne kritikere. Flere av de som ble intervjuet hevder at de har blitt utsatt for trakassering over lang tid fra kirkemedlemmer. Kirkeledelsen blir også beskyldt for å utnytte medlemmene sine økonomisk og for å utøve vold mot dem.

–⁠ Dokumentaren er et direkte angrep på oss. Kritikken er basert på løgn og falsknerier av folk som er dokumenterte løgnere, sier Lossius.

–⁠ Løgnaktige påstander

Han retter også sterk kritikk mot boka dokumentaren er basert på, en bok Lossius selv sier han ikke har lest, skrevet av Lawrence Wright, journalist for The New Yorker.

–⁠ Wright har ingen dokumentasjon på kritikken. Boka er et makkverk av løgnaktige påstander, sier Lossius.

–⁠ Men uten å ha lest boka, hvordan vet du det?

–⁠ Jeg støtter meg på uttalelser fra gode venner som har lest boka og kommentert den, samt Scientologikirkens talspersoner som også har gjort det. Opp gjennom årene har jeg vært vitne til forskjellige usaklige forsøk på å rakke ned på min religion, det er selvsagt veldig sårende, men man herdes jo.

Absurde påstander

Kirken har blitt kritisert for å drive svertekampanjer mot de som melder seg ut. Lossius mener dette er løgn.

–⁠ Jeg har en søster og en bror som har vært med i scientologi, og som ikke lenger tar kurs. Vi har et godt forhold til hverandre, feirer jul sammen og respekterer hverandres livssyn. Det er helt greit.

Men Lossius mener at det er å gå over grensen å kritisere kirken gjennom media.

–⁠ Det anser vi som uakseptabelt. Det er jo sjelden eller aldri saklig kritikk, men mer tabloide og løgnaktige påstander fremsatt for å skade oss og våre medlemmer. Da har vi en standing order om at vi bryter forbindelsen.

–⁠ Hvis du har en venn som driver og slenger dritt om deg, så vil du jo ikke ha noe med han å gjøre, skyter Nesheim inn.

Kritikken er basert på løgn og falsknerier av folk som er dokumenterte løgnere.»

Rasmus C. Lossius, talsmann for scientologikirken i Norge

Lossius mener at utfrysningstaktikken mot kritikere i noen tilfeller kan være fornuftig.

–⁠ Du kan kalle det kontroversielt og ikke så vanlig. Men det er ganske effektivt. Det er en måte vi beskytter oss selv og det arbeidet vi driver på. Når du går til media for å skape løgner og usaklig kritikk vi ikke kan forsvare oss mot så er vi ikke lenger interesserte i å diskutere med deg.

En milliard år

Scientologer tror på evig liv. Det åpner for å skrive lange kontrakter med kirken. Medlemmer i den såkalte Sjøorganisasjonen skriver under på en symbolsk kontrakt på en milliard år slik at de kan returnere til organisasjonen etter de har flyttet inn i en ny kropp.

–⁠ Poenget er bare at du sier at jeg vil være med på å skape en bedre verden, og jeg vil jobbe i Sjøorganisasjonen for å gjøre det, sier Lossius.

Sjøorganisasjonen er, ifølge hjemmesidene, sammensatt av de mest dedikerte scientologene, som har gitt sitt liv til frivillig tjeneste for religionen. Tidligere bodde og jobbet medlemmene på skip, men nå jobber de fleste på land.

–⁠ Ser du at det for folk på utsiden av kirken kan virke litt ekstremt med kontrakter på en milliard år?

–⁠ Ja, det ser jeg jo. Men det er jo ingen grunn for å angripe oss. Det er ikke et fangenskap vi snakker om. Så det er et ganske usaklig poeng å angripe oss for. Det er et symbol på en dedikasjon og at du ønsker å være med å skape en forskjell i verden i dag.

Det glade budskap

Scientologikirken er blitt kritisert for å utnytte medlemmene i Sjøorganisasjonen. Noen bedriver hardt fysisk arbeid for veldig lav lønn, bare noen få hundre kroner i uka.

–⁠ Sjøorganisasjonen byr på alt mulig slags arbeid. Alt fra fysisk arbeid som å bygge hus og renovere bygninger, til å være kokk, kursledere og administratorer. På 60-, 70- og 80-tallet var det nok tøffe kår. Men det er takket være medlemmene i Sjøorganisasjonen at vi har overlevd som religion, og vi er utrolig godt organiserte i dag, sier han.

–⁠ Er det ikke problematisk at folk tjener så lite penger over tid, særlig når kirken er så rik som den er?

–⁠ Kirken er en nonprofit organisasjon som bruker alle pengene sine på å spre det glade budskap, og til å sponse de verdensomspennende kampanjene vi har. Vi har et ærlig ønske om å gjøre en god jobb for planeten. Vi lager blant annet verdens største ikke-statlige informasjonskampanjer om narkotikamisbruk og om menneskerettigheter, svarer Lossius, og legger til:

–⁠ Når du er i Sjøorganisasjonen får du bo gratis og du får mat slik at du får gjort den jobben du er satt til.

Nesheim og Lossius er lei av at scientologi blir framstilt negativt på måter de ikke kjenner seg igjen i.

Møttes på kurs: Khalid bor i Nydalen sammen med kone Cecilie. Ekteparet møttes i kirka hvor Khalid kurset Cecilie.
Møttes på kurs: Khalid bor i Nydalen sammen med kone Cecilie. Ekteparet møttes i kirka hvor Khalid kurset Cecilie.

Unyansert

I tillegg til teknikker som løser hverdagsproblemer er kirken også et sosialt fellesskap. Khalid Nesheim giftet seg nylig med en jente som også er scientolog. De møttes på et kurs han selv holdt i scientologi. Han har nå sett deler av dokumentaren, men valgte ikke å se hele, siden han oppfatter budskapet som ren løgn.

–⁠ Jeg så litt på dokumentaren, og jeg så nok til at jeg kunne si at jeg ikke gidder å se alt.

Nesheim mener dokumentaren er unyansert, og han skulle ønske filmskaperne hadde snakket med begge sider av konflikten, også medlemmer av kirken. Han understreker at myten om at kirken forteller medlemmene sine hva de skal se på, ikke stemmer.

–⁠ Ingen fortalte meg at jeg ikke fikk se dokumentaren, forsikrer han.