Foto: GlynLowe/Flickr

Bekymret for kutt i Horisont 2020

Europeiske universiteter er bekymret over at investering prioriteres over forskning.

Europakommisjonen vil ta milliarder fra forskningsprogrammet Horisont 2020 for å finansiere en investeringsplan, skriver Universitetsavisa. Det bekymrer europeiske universiteter.

Horisont 2020 er et omfattende forskningsprogram som har til mål å styrke forskningsmiljøer, næringslivet og sette samfunnsspørsmål på dagsorden. Programmet får blant annet store summer fra Norge.

Les også: Nå blir Norge med på EUs store satsing

Europakommisjonens investeringsplan baserer seg på en antakelse om at én euro fra EUs budsjett vil generere 15 euro i private investeringer.

European University Association (EUA) er en universitetsorganisasjon med over 850 medlemsuniversiteter. De er skeptiske til kuttene og skriver i et brev til Europakommisjonens president, Jean-Claude Juncker, at beslutningen er urovekkende.

Les også: Får 86 millioner EU-kroner til nytt postdoktorprogram

–⁠ Europakommisjonen har de siste årene vært en viktig forsvarer og beskytter av forskningsinvesteringer i Europa. Dette er en svært bekymringsfull sak, skriver EUA. EUA legger til at investering ikke må stå i veien for forskning.