Finn Skårderud

Mellom permene i bokhylla til psykiater Finn Skårderud gjemmer det seg fortellinger om sult, uro, flinke piker og unge ekstremister.

Finn Skårderud (58):

• Psykiater, forfatter og professor.

• Utdannet lege ved Universitetet i Oslo og er i dag en internasjonalt anerkjent ekspert på spiseforstyrrelser.

• Har nettopp åpnet Villa Sult på Frogner, et rehabiliteringstilbud for spiseforstyrrede som inkluderer fokus på kunst og kulturelle elementer.

• Har egen spalte i tidsskriftet Psykisk helse og skriver regelmessig for Aftenpostens kulturredaksjon.

Dany-Robert Dufour, The Art of Shrinking Heads (2007)

Dufour mener at mennesker i økende grad får en økonomisk relasjon til hverandre. Denne boka handler om «tingliggjøringen» av samfunnet, om å se ut og fremstille seg selv som en vare. Du skal ha riktige tanker, riktige følelser og en riktig profil som får riktig antall likes. Vi blir mer og mer «varegjorte». Tittelen i seg selv er interessant. Vi lever i en kultur hvor vi dyrker frihet, individualitet og det frie ord, men vi har krympet rommet for å tenke fritt. Dette er essensen i «generasjon prestasjon», du skal gjøre ting på én bestemt måte. Resultatet er at hodene krymper.

Knut Hamsun, Sult (1890)

Sult er desidert favorittboka mi. Hamsun skildrer et søkende menneske og illustrerer at sulten ikke primært er sosial, men en eksistensiell tilstand. Den navnløse hovedpersonen har sikkert en tante på Hadeland med kylling og poteter – han trenger sikkert ikke å sulte, men han er selvdestruktiv og rastløs. Samtidig er det beretninger i boka som sier noe om hva sulten kan tilføre: Han skriver om sultens eufori, sultens rus, om hvordan bekymringer forsvinner fra hans skuldre. Beskrivelser som er svært relevante for vårt moderne og urolige samfunn.

Italo Svevo, Zenos bekjennelser (1923)

Dette er en perle. Svevo har laget en morsom, men samtidig psykologisk avansert bok. Det handler om kjærlighet og livet, men først og fremst at man ikke får til. Historien er en fortelling om udugelighet: hvordan hovedpersonen ikke klarer å slutte å røyke, hvordan han ikke får den dama han vil ha, men søsteren hennes i stedet, og så videre. Svevo formidler denne udugeligheten på en utrolig humoristisk måte. Det kjennes godt å le av de klønete livene vi lever, og samtidig lese fantastisk god litteratur.

Hanne Ørstavik Hyenene (2011)

Jeg synes Hanne Ørstavik er en av våre virkelig store forfattere. Hyenene handler om å være noen. Jeg opplever at hun forsøker å lete etter et språk om det «å være», som er godt nok. Jeg føler ofte at skjønnlitterære tekster beriker det faglige, og boka til Ørstavik er mesterlig i å fange psykologien bak sultepraksiser. Det er temaer som kontroll, sult og det å unne seg noe. Hyenene treffer denne tematikken langt dypere enn mange andre tekster jeg har lest.

Sara Stridsberg Beckomberga (2014)

Sara Stridsbergs far var innlagt på Beckomberga, det store psykiatriske sykehuset i Stockholm fra 1930- til 1990-tallet. Romanen handler om livet på dette sykehuset. Det er ekstremt vakkert og veldig rørende. Stridsberg er en fantastisk forfatter – kanskje den beste de har i Sverige i dag. Hun ødelegger klassiske skiller mellom syk og frisk, og klarer å rive ned disse diagnosekategoriene. Det er et kvalitetstrekk med litteratur, at man kan tre utenfor de vanlige strenge rammene. Beckomberga er for noen av pasientene det tryggeste stedet på jord, samtidig som det er et sted hvor det er mye smerte.

Bret Easton Ellis American Psycho (1991)

Denne boka er helt jævlig, men den fanger essensen i debatten om «generasjon prestasjon». Å være flink handler om at man skal konstruere seg selv, og helst som et vellykket individ. Bret Easton Ellis beretter om en som gjør det, i et ekstremt kommersialisert Amerika, hvor alt – også mennesker – er en vare. Men så lykkes det ikke, og utveien for hovedpersonen blir å ødelegge. Han river ned i stedet for å bygge opp: Han dreper. Gutta som drar ned for å kjempe i ekstreme islamistiske miljøer, er en del av samme fortelling som flinke pikers spiseforstyrrelser: Man flykter fra kompleksiteten.