Gikk med tap: Per Christensen, administrerende direktør i SiO Mat og Drikke, vil ha Fairtrade, men ikke til enhver pris.

SiO kutter i Fairtrade-mat

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus la i fjor ned den økologiske mat- og Fairtrade-kiosken Beatween. Nå har SiO også stanset innkjøp av Fairtrade-produkter til SV-kantina.

–⁠ Personlig synes jeg dette er trist, sier leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Gabrielle Legrand Gjerdset.

Hun tror mange studenter er opptatt av rettferdig mat, og mener at SiO bør tilby Fairtrade-varer både av etiske- og miljømessige hensyn.

Leder Kaia Marie Rosseland i Velferdstinget i Oslo og Akershus, som styrer SiO, er ikke kjent med Fairtrade-kutt utover nedleggelsen av Beatween før Universitas kontakter henne om innkjøpsstansen av Fairtrade-produkter til SV-kantina.

–⁠ SiO skal ta samfunnsansvar. Vi i Velferdstinget er opptatt av dette, sier Rosseland. Hun understreker at Velferdstinget vil fortsette å jobbe for at studentene tilbys Fairtrade-produkter.

«SiO skal ha et sortiment som skal være rettferdig og miljømessig bærekraftig»

Kaia Marie Rosseland, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus.

–⁠ Vi mener at SiO skal ha et sortiment som skal være rettferdig og miljømessig bærekraftig, med størst mulig bruk av kortreist og økologisk mat, sier hun.

–⁠ For stort svinn

Administrerende direktør i SiO Mat og Drikke, Per Christensen, forteller at for lav omsetning var hovedårsaken til at Beatween ble lagt ned.

–⁠ Beatween fokuserte på kioskvarer hvor Fairtrade-produkter ofte lå noe høyere i pris enn vanlige produkter. Vi har også testet produktene i SV-kantina. Vi solgte for lite, og etter hvert ble svinnet for stort. Da går vi med tap. Vi er best på produkter vi bearbeider fra bunnen av, slik som varmmat og kaffe, fortsetter han.

Christensen utelukker ikke at det skuffende salget kan skyldes at en egen Fairtrade-kiosk ikke var et riktig konsept for SiO, eller at produktutvalget var feil, men han tror også at mange studenter heller velger ut fra pris når de handler. Likevel understreker han at SiO er positiv til Fairtrade-varer.

–⁠ Vi er til for studentene og ønsker å tilby rettferdige produkter. Går vi med tap et sted, må vi vurdere mulighetene, ellers vil det gå ut over resten av tilbudet til studentene.

Christensen forsikrer om at SiO vil fortsette å tilby Fairtrade-kaffe ved alle sine utsalgssteder. Etter det Universitas kjenner til er kaffe nå det eneste Fairtrade-produktet SiO tilbyr studentene.

–⁠ Skuffende

–⁠ Signalene SiO sender til forbrukerne er uheldige. Som landets største studentsamskipnad burde de være i front når det gjelder Fairtrade-produkter. Daglig leder i Friends Fair Trade (FFT), Per Persson, er skuffet over at SiO nå har valgt å stanse alle innkjøp fra FFT, som er Nordens største distributør av Fairtrade-produkter. FFT har i flere år levert varer til både nylig nedlagte Beatween og SV-kantinen. Blant produktene som ikke lenger finnes hos SiO ,er Ubuntu-cola, Divine-sjokolade, samt et utvalg av kjeks og tørket frukt med Fairtrade-merking.

–⁠ Mitt inntrykk er at produktene solgte bra hos SiO. Det gjør de også hos andre studentsamskipnader, fortsetter Persson.