Lite å juble for: Sigmund Berg fra Humanistlista hadde pyntet seg til valgvaken. Han måtte imidlertid innse nederlaget da Humanistlista gjorde det dårligst i årets studentvalg.

Slik gikk årets student­valg ved UiO

16,13 prosent valgdeltakelse, 66 prosent kvinner og ny internasjonal liste valgt inn i Studentparlamentet.

Sosialt: Ingvild Stensrud (t.h.) og Sosialdemokratene er fornøyde med å beholde sitt mandatantall og ønsker Internationalista velkommen til Studentparlamentet. I bakgrunnen får Marius Hillestad en klem av Marianne Andenæs.

Da leder i Studentparlamentet Gabrielle Legrand Gjerdset tirsdag formiddag kunngjorde at årets valgdeltagelse ved studentvalget hadde gått opp, stod jubelen i taket på Villa Eika.

I år brukte drøye 16 prosent av studentene ved Universitetet i Oslo (UiO) sin stemmerett, en økning på 1,5 prosentpoeng siden fjorårets valg.

Men valgdeltagelsen er fortsatt ikke god nok, mener valgansvarlig Martin Uleberg.

–⁠ En økning i valgdeltakelsen er selvsagt bra, men det er fortsatt ikke nok. Det blir aldri nok, sier Uleberg til Universitas.

–⁠ Etter planen

Nytt av året er at de internasjonale studentene for første gang stilte med egen liste, Internationalista. De fikk åtte prosent av stemmene og to mandater til Studentparlamentet.

–⁠ Vi er veldig fornøyde med resultatet. Det gikk som forventet og etter planen, sier José Manuel Alemán fra Internationalista til Universitas.

–⁠ Hva var planen?

–⁠ Den var å komme inn i Studentparlamentet for å vise at internasjonale studenter er til stede, og at vi har noe å si. Nå må vi vise hva valgresultatet betyr i praksis, og jobbe for å utvikle oss, sier Alemán.

Realistene vant – igjen

Årets valgvinner, for tredje år på rad, ble Realistlista. De fikk 22 prosent av stemmene.

«Jeg vet ikke om det er lov til å banne i avisa, men resultatet er rett og slett jævlig bra.»

Christian Strandenæs, tillitsvalgt i Realistlista.

–⁠ Jeg vet ikke om det er lov til å banne i avisa, men resultatet er rett og slett jævlig bra, sier Christian Strandenæs, tillitsvalgt i Realistlista.

Sigmund Berg og Mathias Russnes fra Humanistlista var begge svært skuffet etter at deres liste kom dårligst ut ved årets studentvalg, med seks prosent av stemmene.

–⁠ Det er veldig trist at Det humanistiske fakultet er Universitetets største, men har færrest mandater i Studentparlamentet. Men vi kan ikke skylde på noen andre enn oss selv, sier Sigmund Berg til Universitas.

Klare kandidater

Valgresultatet påvirket også hvor mange mandater de ulike listene fikk i Studentparlamentet. Blant de 27 nyvalgte medlemmene var 66 prosent kvinner.

–⁠ Det er flott at 66 prosent av parlamentsmedlemmene er kvinner, det reflekterer studentmassen ved Universitetet, sier Gabrielle Legrand Gjerdset, leder av Studentparlamentet.

Når det gjelder hvem som skal overta ledervervet etter Gjerdset, vil kampen stå mellom to personer:

–⁠ Marianne Andenæs fra Sosialdemokratene og Daniel Nilsen fra Venstrealliansen er de to klare kandidatene som ønsker å bli Studentparlamentets nye leder, sier valgansvarlig Martin Uleberg.

Hvem den nye lederen blir, vil bli avgjort etter forhandlinger mellom de ulike listene. Forhandlingene starter i midten av mai.