Et frag­men­tert Oslo

Les novellene i Ingen drømmer om Oslo én om gangen. Det fortjener de.

Ingen drømmer om Oslo

Bok

Av: Ola Jostein Jørgensen

Forlag: Aschehoug

Hva er Oslo? I Ola Jostein Jørgensens andre utgivelse blir vi presentert for vidt forskjellige forslag gjennom historier fra byen. Oslo er ikke ett, den er enkeltskjebner, enkelthendelser og kollektive opplevelser. Men byen er den røde tråden som binder sidene og permene sammen.

Flere av novellene er fantastiske, i ordets rette forstand. I «Hunden» fersker hovedkarakteren bikkja han passer i å drikke melk rett fra kartongen: «Hunden tok kartongen fra kjeften og rapte. –⁠ Jeg var så jævlig tørst, sa den.»

Det er originalitet, og det er overraskelse. Enkelte steder kan det kanskje bli overtydelig hvor fortelleren vil ha oss, men det meste er enkelt og «nedpå». I den ene enden spinnes bygårdslivet med alle sine skjebner, både tragiske og dagligdagse, rundt en ask i bakgården som felles. Vi møter også paret som forsøker å finne fotfestet igjen mens de står blant hundretusener løftede roser.

Det er et ambisiøst prosjekt å skulle fange en by på 150 sider. Det kanskje største aberet i Ingen Drømmer om Oslo er at enkelthistoriene står sterkere hver for seg enn sammen. Oslos sjel ligger ikke mellom sidene i Jørgensens andre bok, men samlinga drar likevel leseren i retningen den vil, fordi novellene hver for seg står sterkt nok.

Les gjerne Ingen drømmer om Oslo, men ikke i ett jafs. Ta ei novelle av gangen, hold på den og glem at de andre eksisterer mens du holder på. Det fortjener de fleste av dem.