Stjerne­smell for Chateau Neuf

Dårlig oppmøte, få frivillige og mindre ølsalg får skylden for et Chateau Neuf i minus. Nå ber de om krisehjelp.

Etter nedslående besøkstall i første halvdel av 2013 ligger driftselskapet på Chateau Neuf an til et underskudd på 800 000 kroner i år. Nå ber selskapet, Chateau Neuf Servering AS (CNAS), om hjelp fra Studentsamskipnaden i Oslo.

Økonomidirektør i SiO, Inger Hegstad Krüger, sier de vurderer å bistå med penger, siden CNAS mangler penger på bok.

–⁠ Vi er blitt gjort kjent med utfordringene til Chateau Neuf. Helt konkret har SiO blitt spurt om å avhjelpe en akutt likviditetskrise, sier hun.

For å bøte på problemene kan SiO sprøyte inn penger i form av et forskudd på en innkjøpsbonus for siste kvartal, penger som vanligvis skal komme i etterkant.

Forventet mer

Selskapet er ansvarlig for nøkkelaktiviteter på huset, som ølsalg, utleie og booking. Styreleder Kyrre Alvær forklarer at de forventet bedre i feståret 2013.

Jubileumsåret har ikke gitt oss den fremgangen vi hadde trodd

Kyrre Alvær, styreleder i Chateau Neuf AS

–⁠ Jubileumsåret har ikke gitt oss den framgangen vi hadde trodd. Vi har brukt en del penger, men ikke fått den stabile omsetningen vi håpet på i starten av året, sier han.

Dette er andre år på rad med underskudd for driftselskapet, etter et noe mer positivt år i 2011. Samlet sett har tendensen vært negativ siden 2009, da underskuddet var rekordstort (se grafikk). Det året måtte selskapet gis et kriselån i millionklassen fra SiO og DNSs egen stiftelse.

Den gangen sa medeier Universitetet i Oslo (UiO) nei til å bistå. Hvorvidt det kan bli aktuelt i år, ønsker ikke UiOs representant i styret, Per Erik Syvertsen, å si noe om.

–⁠ Det eneste jeg kan si, er at underskudd er bekymringsfullt uansett, sier Syvertsen.

Flere faktorer

Styreleder Alvær peker på flere årsaker til de dårlige tallene. Blant annet hadde Studentersamfundet et Star Wars-maraton i mai i år, som det ble satset hardt på. Budsjettrammen var på 100 000 kroner, men publikum uteble. Bare mellom 30 og 100 publikummere møtte opp, i en sal som tar 1005 personer.

I tillegg skjedde det noe rart etter påske, ifølge Alvær:

–⁠ Da skrudde studentomsetningen seg bare av, og kafé- og bardriften fikk en markant nedgang. Samtidig kom våren og sommeren med dårlig vær, slik at vi ikke kunne ha utearrangementer.

De dagene det var pent vær var Chateau Neuf gjerne stengt på grunn av helligdager. En laber vår- og sommersesong ble etterfulgt av det kostbare 200-årsjubileet for Det norske studentersamfundet på høsten.

–⁠ Vi hadde et kick-off til jubileet, etterfulgt av en konsert med bandet Hoffmaestro, som hadde labert publikumsoppmøte. Men rundt jubileet har vi hatt masse folk, og konserthøsten har vært god. Det skjer mye bra, men vi har havnet bakpå med økonomien, sier Alvær.

Generell nedgang

–⁠ Vi er nødt til å spre ordet mer. Det er en vanskelig situasjon, siden konkurransen mot de andre kulturinstitusjonene i Oslo er så stor. Kampen er hard om de besøkende, og den generelle trenden er at færre benytter seg av tilbudene våre, sier Silje Andersen, formand i DNS.

Andersen peker på at de har hatt omfattende markedsføring. Blant annet har de gått mer over til benytte sosiale medier, som hun mener har hatt stor effekt. Men i år har de merket en sterkere tendens til at det har blitt færre gamle travere på Chateau Neuf, særlig i ukedagene, forklarer Andersen.

–⁠ Studenter har kanskje ikke så mye tid lenger. Ikke alle ønsker å involvere seg SÅ mye, og da er det lettere å komme og gjøre en innsats én kveld i uka. Mange vil ikke ta på seg for mye ansvar.

Men verken styreleder Alvær eller Andersen tror det er noen fare for at CNAS går konkurs nå.

–⁠ Det er det ikke grunnlag for å si. Vi må se på hvordan vi skal organisere oss for å få ting opp og gå igjen. Men det er ikke snakk om redning fra konkurs.

–⁠ På grunn av tidligere årsresultater lever vi litt på kanten, men vi skylder ikke verden masse penger. Vi låner av våre eiere, og må derfor fokusere på å drive godt. Men vi har ikke mye penger på bok, er Alværs analyse.

Daglig leder i CNAS, Kalle Fostervoll, er opptatt med forberedelser til TV-programmet The Voice, som arrangeres på Chateau Neuf, og var derfor ikke tilgjengelig for å kommentere saken overfor Universitas.