Bosnieren uten slips

HVEM: Leo Ajkic (28) STUDERTE: Akademisk skriving, ex.phil. og sosialantropologi ved Universitetet i Bergen NÅR: 2004-2005 AKTUELL MED: Leo og de utstøtte på NRK P3

Jeg fikk et jævlig godt forhold til hun seminarlederen i ex.phil.

–⁠ Jeg tok ex.phil, men leste bare første kapittel og møtte ikke opp til eksamen. Men jeg rakk å få et jævlig godt forhold til hun seminarlederen i ex.phil.

Leo Ajkic er blitt en ettertraktet mann. De siste årene har han gjort både «rett-fra-levra»-intervjuer i Trygdekontoret og seriøse nyhetsreportasjer i NRK. Nå står han på egne ben i P3-produksjonen Leo og de utstøtte. Men det er livets skole snarere enn utdanning som har gjort at han har kommet hit.

Den høye norsk-bosnieren begynte på universitetet i hjembyen Bergen etter å ha unnet seg to friår etter videregående skole.

–⁠ Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?

–⁠ En god kompis gikk der, og det var mye damer der. Det var som et friår uten at det var et friår, hvis du skjønner.

Leo var innom flere fag, men noen seriøs studietid ble det aldri.

–⁠ Foreldrene mine meldte meg på et fag om norsk arbeidslivhistorie. Jeg husker første forelesning. De snakket om LO, og da bestemte jeg meg for å slutte. Egentlig ville mamma og pappa at jeg skulle bli lege eller noe annet verdifullt, men det var så mye som distraherte meg, sier han.

For programlederen brukte heller tida på musikk, lovlig graffiti og basket. Leo var dessuten manager for Lars Vaular, og hang mye rundt med kompisene fra Bergen. En dag ble han spurt om å være programleder for serien Kåk i Bergen TV, og siden har han jobbet i media.

–⁠ Snøballen har bare blitt større etter den begynte å rulle. Det meste har kommet til meg, selv om jeg har jobbet veldig hardt for det, sier Leo.

Under den korte studietida rakk Leo å gjøre seg gjev hos damene, til tross for at han holdt seg langt unna fadderuka.

–⁠ Jeg syntes det var corny med fadderne som gikk i gule klær og barhoppa. Jeg kjente jo byen fra før, og syntes det var dumt at studentene ble en egen gruppe som ikke ble kjent med de lokale i Bergen.

Han fikk likevel noen studievenner.

–⁠ Jeg hang blant annet med en satanist-fyr jeg møtte i seminarene. Han var nekromantiker, en sånn som kan snakke med de døde. Han hadde sånne syke plakater og ekstreme filmer, sier Leo.

Kollektivet i Parkveien ble en festbule der alle slags folk hang hver helg.

–⁠ Det var bra damer, og da kom jo folk, forklarer han.

Og ble det for kjedelig i Bergen, tok Leo en jafs av festlivet i Trondheim.

–⁠ Der var det heavy greier med fest i sånne hytter (hyblene på Studentersamfundet journ.anm.), og ølbonger til langt på morgenen.

Leo skulle gjerne ha hatt «noe kult på papiret», noen studier å vise til, men angrer ikke på at han «kjørte greia helt ut» da han øynet sjansen for en mediekarriere.

–⁠ De som studerer kommer alltid til å gå med slips og være høyere opp i rangstigen, og det hadde vært bra å ha en utdannelse i ryggen, vedgår han.

Ifølge Leo er broderfolket fra Balkan enten eller.

–⁠ Bosniere er enten høyt utdanna, eller så har de ikke noe utdannelse. Jeg har en kamerat som studerer molekyl-shit, og en annen som er arkitekt.