3. PLASS SPORT ACTION: Kyrre Lien fikk pris for bildet av franske Loic Remny som prøver å heade inn et mål. Norges keeper Jon Knudsen redder ballen.
3. PLASS SPORT ACTION: Kyrre Lien fikk pris for bildet av franske Loic Remny som prøver å heade inn et mål. Norges keeper Jon Knudsen redder ballen.

Surfemamma til topps

Tre studenter fra HiO fikk pris under Årets bilde-utdeling. Sindre Thoresen Lønnes gikk helt til topps med videoen Surfemamma.

–⁠ Det var utrolig moro å vinne. Det er jo en ære i seg selv å bli nominert. Mange av dem jeg ser opp til stod på lista, sier Sindre Thoresen Lønnes.

Han går andre året på fotojournalistikk på Høgskolen i Oslo (HiO) og fikk forrige uke førstepremien i kategorien Årets video 2010 for videoportrettet av surfemammaen Anne Kari Lerfald, som driver et surfehjem på Stadtlandet helt alene.

Kamera på skateboard

Videoen, som er en eksamensoppgave fra et featurekurs, er filmet med speilreflekskamera.

–⁠ Kvaliteten på video fra et speilreflekskamera er fullt på høyde med videokameraer som ofte koster 10 ganger mer. Man har mulighet til å overføre følelsen av stillfotografi til video ved å blant annet benytte lyssterke objektiver, sier Lønnes.

For å få glidende kameraføringer plasserte han kameraet på et stativ som igjen stod på et skateboard.

–⁠ Slike kameraføringer kan man selvsagt få ved å kjøpe dyrt utstyr, men jeg liker å ta det jeg har for hånden og lage noe selv.

–⁠ Godt håndverk

«Dette er godt fotografisk håndverk. Vi kommer tett på hovedpersonen. Filmen utmerker seg fotomessig. Den er fint klippet og har god stemning», skrev juryen i begrunnelsen.

I juryen satt videofotografene Christian Thorkildsen fra Aftenposten, Heidi Røsok-Dahl fra Scanpix og NTB, og Anders Leines fra NRK.

Leder i Pressefotografenes Klubb, Terje Bringedal, er fornøyd med nivået på konkurransen.

–⁠ Mange mener fotojournalistikken er i ferd med å dø på grunn av manglende engasjemet, men det er mange unge og flinke fotografer som vil ta over når dagens fotojournalister gir seg, sier Bringedal.

Fotojournalistikkstudentene Kyrre Lien og Hilde Mesics Kleven fikk også priser under Årets bilde.

Kyrre Lien fikk 3. plass i kategorien «Sport action». Bildet er tatt for Scanpix under en privatlandskamp mellom Norge og Frankrike.

Kleven, som også jobber i Universitas, fikk 3. plass i kategorien «Dokumentar Norge» for bildeserien «All the same but different». Hun har fulgt en familie med to barn hvor det ene har Downs syndrom over to år.

Se Surfemamma her:

Surfemamma from Sindre TL on Vimeo.

Se hele bildeserien «All the same but different» her.