Der ingen slipper inn

Å skrive bok om livet i et av verdens mest lukkede land, der majoriteten av befolkningen aldri har hørt om internett, og internasjonal presse følges konstant, krever ikke bare ekstremt gode journalistiske evner. Det krever også gode kontakter og forståelse for den komplekse situasjonen på Koreahalvøya – og tålmodighet.

Los Angeles-journalist Barbara Demick har nettopp det. I Mørkets rike får vi et unikt innblikk i hverdagen til menneskene som bor i Nord-Korea. På satellittbildene over Asia om natten kan man se et stort svart hull. Det er Nord-Korea. Mens nabolandene Japan, Russland, Kina og Sør-Korea lyses opp, mangler de fleste nordkoreanere noe så elementært som elektrisitet.

Demick forteller om hvordan verdens mest isolerte folk får hverdagen til å gå. Hvordan kjærestepar utnytter det stummende mørket til å gjemme seg bort for foreldre og det fryktede politiet. Hva vanlige nordkoreanere tenkte om myndighetenes unnfallenhet under hungersnøden på 90-tallet. Vi møter nordkoreanere i eksil. Og vi får høre deres tanker om regimet til Kim Jong-il etter at de oppdager at propagandaen de vokste opp med ikke stemmer.

Uten senkingen av det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan i fjor, og det påfølgende nordkoreanske granatangrepet på øya Yeonpyeong, ville nok ikke Demicks reportasjebok kommet på norsk. Men dette er en bok som anbefales på det sterkeste. Fordi den forteller om den håpløse situasjonen vanlige nordkoreanere befinner seg i.