NOSTALGISK: Ola A. Hegdal hadde serien «På kloden» på Universitas' bakside i nærmere ti år. Han tror at sjansen han fikk til å få serien på trykk hjalp ham med å etablere seg som tegneserieskaper. Nå skal han bidra som jurymedlem i Universitas' nye tegneseriekonkurranse.

Er du vår neste stripe­stjerne?

Christopher Nielsen, Karine Haaland og Jason har alle tegnet for Universitas. Nå har du sjansen til å komme på trykk når vi søker ny serietegner.

TEGNESERIER: –⁠ Jeg håper at vi får inn striper som bare hopper opp i fjeset på deg, og sier: Det her, det var bra, sier Ola A. Hegdal, tegneserieskaper, tekstforfatter og litteraturanmelder i Dagens Næringsliv.

Han sitter i juryen som skal gå gjennom bidragene som kommer inn når Universitas nå setter i gang sin egen tegneseriekonkurranse. Målet er å finne en stripeserie som skal stå på trykk på baksiden i hver utgave av Universitas til høsten.

Jurymedlem og redaktør i Universitas, Anders Mathias Johansen, tror at en ny, fast tegneserie vil være noe som kan være bra for både tegneren, avisa og ikke minst leseren.

–⁠ Jeg håper at vi kan bidra til å få frem et talent, samtidig som vi får noe morsomt på baksiden som leserne våre vil like, sier han.

Nielsen, Jason og deg?

Flere av dem som i dag er kjent som landets fremste tegneserieskapere, har hatt serier på trykk i Universitas før de har slått gjennom for fullt, deriblant prisbelønnede folk som Christopher Nielsen, Karine Haaland og Jason. Jurymedlem Hegdal bidro også i Universitas i nærmere ti år med serien «På kloden», og tror at sjansen han fikk til å få serien på trykk hjalp ham med å etablere seg som tegneserieskaper.

– «På kloden» hjalp meg definitivt med å få et navn som tegner, selv om serien aldri fikk noen høy stjerne i tegneseriemiljøet. Til det var den nok for rar og akademisk i formen. Men det var absolutt en fin måte for meg å starte på, sier han.

Ikke bare akademia

Hegdal mener at det som ofte kjennetegner gode striper er et fast galleri av sterke og interessante karakterer, og uventede humoristiske poenger.

–⁠ At tegningene er teknisk godt laget, er ikke så viktig. Det viktigste er at man har gode ideer som man klarer å få frem gjennom stripene. Stripen skal helst treffe deg fort, og gripe tak i deg. Dessuten er det bra med faste figurer som man får sansen for, og som leseren ønsker å følge fra uke til uke.

Universitas-redaktør Johansen er enig, og trekker frem Lise Myhres Nemi som en karakter som både er interessant og lett å kjenne seg igjen i.

–⁠ Jeg liker best de tegneseriene som er ute etter å formidle noe, som har et klart budskap og som spiller på satire og har lett gjenkjennelige poenger.

–⁠ For studenter kan vel det være noe fra akademia?

–⁠ Ja, man kan gjerne ta for seg klisjeer innen akademia eller livet som student. Men selv om vi er en studentavis trenger ikke tegneserien vi velger ut nødvendigvis å ha noe å gjøre med de tingene å gjøre. Det viktigste er at det er en morsom serie som kan få utvikle seg over tid, sier Johansen.