Samlet 400 flasker vin

HVEM:Anders Danielsen Lie STUDERTE:Gammelgresk, musikkvitenskap og medisin ved Universitetet i Oslo NÅR: 1997-2007 AKTUELL MED:Spiller i gangsterkomedien Tomme tønner

–⁠ Jeg lurte veldig på hva jeg ville med livet.

Skuespiller, medisiner, forfatter, musiker og sex-ekspert Anders Danielsen Lie ser ut gjennom kafévinduet på Grünerløkka mens han reflekter over en lang og broket studietid.

–⁠ Men det har sklidd mer og mer over i en aksept av at det finnes ting jeg ikke blir noe klokere på, og at det er helt greit.

Letingen etter meningen med livet endte med å bli en langvarig prosess for Lie. I løpet av den nesten ti år lange studietida, har han ved siden av den kritikerroste spillefilmen Reprise, ungdomsbok om sex og adskillige musikkprosjekter, faktisk rukket å utdanne seg til lege. Alt en del av et forsøk på å finne seg selv.

Første skritt på veien var et dypdykk i den vestlige sivilisasjonens vugge.

–⁠ Jeg aner ikke hvorfor jeg valgte å studere gammelgresk, men jeg tror det var et dannelsesprosjekt, sier han.

Da han viste seg å være eneste student som skulle opp til muntlig eksamen i gammelgresk mellomfag, fikk han imidlertid panikk.

–⁠ Jeg tenkte at hvis jeg fortsetter nå, kommer jeg til å ende opp her. Som en evig student og Blindern-traver, sier han.

Så ønsket han seg heller til et trygt profesjonsfag, og ferden videre gikk til medisinsk fakultet.

–⁠ På medisin er det mange ekstremt ambisiøse folk som vet hvor de skal og har lagt opp hele livsløpet. Mange som lider av etableringshysteri. Det var en eller annen liten pønker i meg som opponerte mot det.

Og med en vennekrets full av kreative mennesker som stort sett befant seg andre steder en på campus, ble det til at Lie i liten grad tok del i studentmiljøet.

–⁠ Festene til medisin- og tannlegestudentene var så jævlig primitive og barnslige. Det var akkurat som om de skulle ta igjen for at de ikke festet i ungdomstiden fordi de måtte få gode karakterer. Jeg dro på en fest der det var en fyr som hadde kledd seg ut i kanindrakt. Da følte jeg meg fremmedgjort, sier han.

–⁠ Mange har romantiske forestillinger om at studietiden skal være en veldig sosial fase hvor man har et miljø som er veldig sammensveiset. Men jeg ble gående for meg selv. Jeg hadde interesser som ikke alle andre hadde.

Han kaller det «gammelmannsinteresser», og herunder inkluderer han blant annet fascinasjonen for de gamle grekerne, litteraturens store klassikere og russiske symfonier fra siste halvdel av 1800-tallet.

–⁠ Jeg bygget meg faktisk opp en vinsamling. Den brukte jeg ganske mye penger på. Jeg hadde noen år da jeg jobbet ekstremt mye, og jeg var veldig opptatt av vin.

På sitt meste hadde han opp mot 400 flasker i samlingen.

–⁠ Og det var ikke noe tullevin, altså. Jeg hadde veldig mye champagne fra små produsenter fra 1996, som var et veldig bra år.

Er det én ting han skulle gjort annerledes, ville han rett og slett tatt en pause og slappet av.

–⁠ Jeg føler at jeg har veldig mange tanker i hodet på en gang, og det er litt slitsomt. Jeg skulle ønske at jeg tok et års permisjon og reiste rundt jorda, sier Lie.

Men pauser ble det lite av, og etter ti års leting etter seg selv er han ennå ikke sikker på at han har gjort de riktige valgene.

–⁠ Men det har jeg egentlig aldri vært, så det er vel ingenting som har forandret seg.