HVEM SKAL STYRE? Kantine, idrettstilbud, studentboliger, servicesenter, bokhandel og helsetjeneste styres av studentene. En ny rapport tar til orde for at det bør endres.

–⁠ Studenter er ikke kompetente til å styre samskip­na­dene

En ny rapport hevder det er problematisk at studenter har styreflertall i samskipnadene.

–⁠ Rapportens konklusjoner baserer seg på et sviktende grunnlag, sier Øyvind Gjengaar, hovedstyreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

I en fersk rapport kommer det frem at det er et behov for å vurdere dagens styringsmodell i landets studentsamskipnader, der studenter har flertall i styrene. Rapporten, som er laget av BDO Noraudit på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, peker på at studentene i mange tilfeller er unge personer med manglende kompetanse.

–⁠ Det er kjempeviktig med studentrepresentasjon, og jeg mener at de som betaler semesteravgiften skal få være med på å forvalte disse pengene. Det gjelder å ta valget mellom demokrati og effektivitet, og vi prøver å ivareta begge deler, sier Gjengaar, som mener legitimiteten til samskipnadene er avhengig av studentstyring.

Demokratisk prinsipp

I SiO velges studentrepresentantene av studentene i Velferdstinget (VT), som også legger føringer på hva SiO skal bruke semesteravgiften til.

Jenny Nygaard, leder for VT, har ikke forståelse for de konklusjonene som rapporten kommer med.

–⁠ Vi kjenner oss på ingen måte igjen i det virkelighetsbildet som rapporten maler. Det er snakk om å ha et demokrati. Og selv om et demokrati ikke nødvendigvis er den mest effektive styremåten, er det likevel et veldig viktig prinsipp, sier Nygaard og mener det ikke er problemer med å finne kompetanse:

–⁠ Vi er 40 000 studenter, og det er helt uproblematisk å rekruttere evnerike studenter blant disse.

Hun mener studentstyring og påvirkning på velferdstilbud er selve kjernen i samskipnadene.

–⁠ Sviktende grunnlag

Heller ikke Anne Karine Nymoen, leder i Norsk Studentunion (NSU), går god for rapportens vurderinger.

–⁠ Det blir for lettvint å skylde på studentene. Min erfaring er at de studentene som sitter i styret er dyktige og godt kvalifiserte. De får opplæring i stillingen, og er flinke til det de gjør. Jeg er heller ikke enig i at det kan oppstå en rollesammenblanding som følge av å sitte i styret og samtidig være studentpolitiker.

Gode erfaringer i SiO

Kommunikasjonsdirektør i SiO, Nina Langeland, sier at SiO har gode erfaringer med den studentstyringen som er i dag.

–⁠ SiO har en lang tradisjon for studentstyring, og vi opplever studenter som både viktige, dyktige og engasjerte samarbeidspartnere.

Åsa Elvik, statssekretær i Kunnskapsdepartementet (KD), sier at de først og fremst ønsker å få til en dialog med de involverte aktørene i arbeidet med oppfølgingen av rapporten.

–⁠ Organiseringen av samskipnadene er helt spesiell, og eventuelle justeringer av denne organiseringen må komme etter at KD har vært i dialog med de involverte. KD vil bygge på samskipnadsloven i oppfølgingen av rapporten, og komme til egne konklusjoner ut i fra dette.

Universitas har vært i kontakt med BDO Noraudit, men selskapet ville ikke komme med noen kommentarer utover det som står i rapporten.