Den store norske boboka

Jeg vet sannelig ikke om Dagbladet Søndag-folket vil like denne utgivelsen. Frode Gryttens harseleringen over boligmanien som har hjemsøkt vårt land er nemlig sterk. Tåler de det? Vet ikke. På den annen side; Jens Hauges bilder av barns trehytter kan da umulig vekke annet enn tom glede og nostalgi?

Det norske hus illustrerer kontrasten mellom barndommens boligmarked og voksenverdenens harde realiteter: Fra selv å operere som både byggherre, arkitekt og snekker, til å bli slave av låneinstitusjoner, langsiktige nedbetalingsplaner, oppussings-TV, boligbobler og landets eiendomsmeglerbestand. Lite illustrerer kontrasten like sterkt som Gryttens boligannonse for en «4 kvadratmeter stor fritidsbustad med vanskelig tilgang for vaksne, god utsikt for spionasje og kort veg heim,» med en prisantydning på «eitt gameboyspel (Advance)» og visningstid «torsdag etter fotballen».

Kontrastene til tross, Gryttens kortprosatekster, dikt og listelitteratur kombinert med Hauges svart/hvitt-fotografier gjør hverandre godt i en bok av den gamle skolen, med solid innbinding og tykke, blanke sider. Du ser nok ikke denne utgivelsen på noe digitalt lesebrett riktig enda, nei. Med andre ord er dette en sikker investering, selv i nedgangstider.