Å synke ned i Historien

Så lenge hadde han vært forført. Nå skulle han begynne å se det hele fra den rette siden, hvor han måtte handle for å kunne forstå det han så. Han hadde sunket ned i Historien. Det forandret alt. Slik tenkte den 28 år gamle protagonisten i Dag Solstads roman Arild Asnes, 1970, da han sluttet seg til SUF (m-l).

Nesten førti år senere lar Erik Møller Solheim seg forføre. Ikke av et marxist-leninistisk parti, men av demokratenes presidentkandidat Barack Obama, som vokste opp på Hawaii, og senere jobbet på Chicagos fattige sørside etter å ha studert på Columbia University, før han bergtok støttespillere, parti og nasjon med sin retoriske begavelse. Vår tids helt, en blanding av John F.Kennedy og Martin Luther King Jr.

I januar 2008 legger Solheim sin journalistiske integritet på hylla, og sammen med fotograf Richard Eriksen reiser han til Chicago for å jobbe som frivillig i Obamas valgkampanje, og erstatte det imperialistiske USA med det forjettede land Amerika. Underveis mot Obamas seier følger vi dem gjennom inngående karakteristikker av medarbeidere og hverdagslivet i delstatene.

Først og fremst får Solheim leseren til å føle veiskillet på kroppen. Endelig synker også vår generasjon ned i Historien. Dette forandrer alt. Og hva er vel større enn det?