Kjedelig livs­vei­led­ning

En bok om selvfølelse som heter Selvfølelsen? Det kan da umulig være den første? Men er det den beste? Kanskje ikke vitale spørsmål i en verden i ferd med å gå til grunne av pengekrise, internett og NAV-reform, men det er tross alt viktig å beholde trua, om ikke på bedre tider, så i hvert fall på seg sjæl. Psykolog Guro Øiestad gir oss her en leksjon i hvordan hverdagen best kan takles. Det dreier seg om å være seg bevisst egne tanker og følelser, om vårt forhold til oss selv og til andre mennesker, om å akseptere seg selv og sin egen kropp, og med det bli «aktør i eget liv». Du vet, det vanlige.

Boka gir en fin innføring i psykologiens grunnbegreper. Men forfatteren har en veldig faglig tilnærming til åndelig veiledning. Jeg sier ikke at dét er en direkte svakhet, men det gir heller ikke en leseropplevelse á la den du finner hos bestselger Eckhart Tolle, som det for øvrig er en haug med henvisninger til her. Henvisninger er det også til filosofen Søren Kirkegaard, og det er jo alltid et pluss. Men stort sett er boka bare kjedelig.

Undertegnede lider selv av en rekke alvorlige samtidssyndromer, som for eksempel beslutningsvegring og splittet magefølelse. Denne boka var ikke til særlig stor hjelp, noe man kan ta som et tegn på at den sikkert ikke egner seg for deg heller.