Diggbar permslang

Den mest omfattende norske slangordboken noen sinne foreligger, og det er Tone Tryti som står bak innsamlingen. Hun har sanket inn slangord fra de siste åtti årene, blant annet fra norske filmer, romaner, tegneserier, internett og aviser. Tryti har ikke latt seg sensurere – forordet innholder en advarsel, som forteller at «denne boken egner seg ikke for sarte sjeler. Den inneholder mange ord som er sterkt anstøtelige, og som jeg selv aldri ville tatt i min munn.»

Det norske folk er kreative i ordbruken, da spesielt hva kjønnsorgan og samleie angår. Allerede på første side kan man lese adamsbananen for penis, og bare noen ord etter, airbags for bryster.

Tone Tryti har samlet inn 120 000 slangord. Disse er gjerne ledsaget av underholdende eksempler: «blir Sylfest Lomheim fornøyd om vi begynner å kalle popcorn for sprettmais?»

Gjenkjennelsesfaktoren er høy, og ordene kan være med på å krydre det språket man allerede har, eller gjøre en mer bevisst på det muntlige språket man faktisk fører. Flere brakte meg til høy latter, som beverhaler for hengepupper, Blindern-Merce for Citroën 2CV, og være på Porsgrunn om å være på do. Dette er morsom lesning, og kanskje Kunnskapsforlagets neste satsning burde være en supplerende slangsynonymordbok.