HJEMLØS: Jarle Skogheim foreslår å bygge brakker til seg selv og andre hjemløse.
HJEMLØS: Jarle Skogheim foreslår å bygge brakker til seg selv og andre hjemløse.

Inn i varmen

Lørdag var storsalen på Chateau Neuf viet politikk. Det varmet Oslos hjemløse og Odd Einar Dørum.

ENGASJERT: Tidligere justisminister Odd Einar Dørum var en av deltagerne i paneldebatten om hjemløse.
ENGASJERT: Tidligere justisminister Odd Einar Dørum var en av deltagerne i paneldebatten om hjemløse.

–⁠ Det er flott at Studentersamfundet prøver å gjenreise at det skjer noe annet her enn kun å feste, sier stortingspolitiker og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V). Han var en av deltagerne i debatten om hjemløse i Oslo som ble arrangert i Storsalen på Chateau Neuf sist lørdag – et samarbeidsprosjekt mellom STUDiO-festivalen og magasinet =Oslo.

–⁠ Vi ønsket et veldedig arrangement som kan opplyse studenter, sier Håvard Nelvik, markedssjef for STUDiO-festivalen.

–⁠ Valget falt naturlig på = Oslo, siden det er få andre veldedige organisasjoner med Oslo spesifikt som arena, fortsetter han.

=Oslo er veldedig i den forstand at det er et non-profit magasin uten gevinstkrevende eiere.

Blir med hjemløse

I tillegg til Dørum besto panelet av tidligere statssekretær og medlem av bystyret i Oslo Eirik Lae Solberg, Hanne Hådnebrug, vara til bystyret for Oslo KrF, og Arild Knudsen fra FHM (foreningen for human narkotikapolitikk). Et utsagn om hospitsene de hjemløse ofte henvises til, fikk spesielt stor applaus av de fremmøtte hjemløse:

–⁠ Jeg ville ikke hatt bikkja mi der engang, sa en.

Dørum lovet å ta debatten videre i Stortinget, og Solberg tok oppfordringen om å bli med de hjemløse ut en natt.

–⁠ Jeg vil ha godt av dette, opplevelsen vil forøvrig ikke være i nærheten av det å faktisk være hjemløs, sa Solberg, som i tillegg lovet at sosial- og helsekomiteen i bystyret skal besøke = Oslo.

Stian Oldenkjær, styremedlem og sosialt foretningsreisende for = Oslo, mener det er viktig at debatten tas før vinteren og snøværet kommer. Alle inntekter fra arrangementet går uavkortet til = Oslo. Imidlertid møtte kun rundt 60 personer til debatt, og arrangementet var preget av tekniske problemer. = Oslo påtar seg ansvaret.

–⁠ På grunn av sommerferie hadde vi ikke kapasitet til markedsføring, sier Oldenkjær.

Han er fornøyd med politikernes lovnader som kom frem i debatten, og poengterer at selgerne ved = Oslo er glade for at et en hel kveld ble viet denne problematikken.

Vil ha brakker

Jarle Skoglund er hjemløs, og en av de 60 som møtte til debatten. Han har kreft – som følge av en medfødt cyste i hodet, er forbrent på store deler av kroppen, har blitt ranet, svindlet og slitt med narkotikaproblem, og hevder at verken boligetat eller sosialombud har lyttet. Han ble hjemløs da han ble sendt til Bærum for litt over et år siden.

–⁠ Jeg vil ikke bo i Bærum! Jeg måtte bare rømme derfra, sier Skoglund, som forklarer at alt han har av nettverk er på Grünerløkka og Stovner. Skoglund ser imidlertid en løsning både for seg selv og andre hjemløse. I Oslo kan brakker bygges på Ulven like ved Valle Hovin, mener han.

–⁠ Dette er et rolig sted som er passe langt unna områdene i Oslo som er preget av rus, sier han.