Gjen­nom­førte halal-kupp

HVEM: Abid Q. Raja, advokat og spaltist i Morgenbladet

STUDERTE: Juss og kriminologi

NÅR: 1996 til 2002

STUDIEGJELD: Rundt 250.000

Da Abid Raja som åtteåring gikk i 17.-mai-tog nedover Karl Johan, stirret han målløs opp på den store praktbygningen som lå i enden til høyre. Da han spurte læreren hva det var, fikk han vite at det var det gamle universitetet, og at der ble man advokat.

–⁠ Det skal jeg, sa lille Abid til læreren.

Og slik ble det.

–⁠ Da jeg skulle velge studie, fant jeg ut at barndomsdrømmen kunne kombineres med et studium som førte til jobb.

Abid var etter hvert med i mange organisasjoner, men begynte i Pakistansk Studentersamfunn (PSS). På en utdanningsmesse i 1996 prøvde han å verve en ung jente til PSS. Hun nektet fullstendig, men han fikk henne med etter hvert. Og det var bra, for de ble et par og var sammen gjennom hele studietiden til de giftet seg rett etter Abid tok sin siste eksamen.

–⁠ Jeg hadde kjæresten på SV, og var med i så mange Blindern-foreninger at jeg var like mye på Blindern som på Karl Johan.

Da Raja var på immatrikuleringen, så han en student som talte for alle.

–⁠ Da jeg fant ut at han var leder for fadderordningen, bestemte jeg meg for å bli det selv, sier han.

Og slik ble det. Abid satte seg mange slike mål. Han skulle være en av de første pakistanere som fullførte juss, den første pakistaneren som ledet fadderordningen, osv.

–⁠ Nå har jeg nettopp blitt far til to tvilling-døtre, så de er vel egentlig målet nå. Å oppdra dem til å bli gode advokater, sier han, og ler.

Abid var også studentpolitiker på Blindern, og en ganske slu en som sådan. Han og tre venner bestemte seg rett og slett for å kuppe sosialdemokratene. De kom inn på listene på medisin, juss og ulike steder på Blindern, og startet så en aggressiv strykekampanje mot alle på listen over seg. Og det førte fram, alle kom inn i parlamentet.

–⁠ Og der var hovedsaken vår halalmat i kantina, og den vant vi óg. Det ble vedtatt mot en stemme, så vi fikk med oss parlamentet på det.

Men det var bare Abids kompis på medisin som var ekte sosialdemokrat, noe som ble tydelig da Abid holdt tale på jussen.

–⁠ Etter talen fikk jeg stormende applaus fra Moderat gruppe. Det likte sosialdemokratene dårlig, ler Abid.

Han fikk mange venner på universitetet som han fortsatt henger med, men ikke så mange på juss.

–⁠ Det var nok et litt vestkantmiljø der, prøver han forsiktig.

–⁠ Jeg følte meg ikke særlig annerledes som pakistaner, men annerledes fordi jeg ikke var så soss. Jentene satt på lesesalen og filte neglene mens de bladde i lovsamlinger, det var ikke helt meg.