MEN AT WORK: Morten Usterud og Audun Melås, humanister med egen bedrift.
MEN AT WORK: Morten Usterud og Audun Melås, humanister med egen bedrift.

Ut av andedammen

Morten Usterud og Audun Melås skapte sin egen arbeidsplass, med hovedfag fra Historisk-filosofisk fakultet og kaospilotskole i Danmark. Nå skal de hjelpe de elendige blindernstudentene.

–⁠ Blindernstudenter er elendige til å presentere seg for arbeidslivet. Vi skal hjelpe dem med å bli bedre til å fortelle om hva de kan. Det hjelper jo ikke å være genial hvis ingen andre skjønner det, sier Audun Melås (27).

Han og studiekompis Morten Usterud (29) er nyutdannede kaospiloter. Det betyr at de har tilegnet seg en «innovative drive» og blitt «progressive-minded». Eller for å si det på en annen måte; de har lært seg å få ting til å skje. Det skal det nå bli arbeidsplasser av, både for dem selv og kanskje også andre med hovedfagsoppgave fra Blindern. De har startet bedriften Sølvpilen Prosjektdesign, gjennom prosjektet Akademikerbedriften.

–⁠ Akademisk andedam

Guttene har selv vært der. På en støvete lesesal på Historisk-filosofisk fakultet og lurt på om det var noen jobb som ventet når bøkene var lest ferdig. Det så ikke bra ut. Audun prøvde å bli psykolog, men ventelista var altfor lang. Morten hadde egentlig ingen plan, men hadde fått Blindern langt opp i halsen. Hva var galt?

–⁠ For mye frihet og for lite ansvar. Man ble alt for overlatt til seg selv, begynner

Morten.

–⁠ Vi plasket rundt i akademisk andedam langt unna den virkelige verden. Jeg trengte en link til det som fantes utenfor Blindern, forteller Morten.

Tilfeldigvis fikk han høre noe om en skole i Danmark hvor virkelige problemstillinger var pensum. «Kaospilot» låt rart, men sammen med Audun pakket han sekken og dro. Overgangen til Danmark ble stor. Nå skulle de jobbe med prosjekter for virkelig kunder. De hadde frihet, men også ansvar.

–⁠ Fagene var mye det samme som på Blindern, men opplegget var helt annet. Vår innsats betydde noe for andre, sier Audun.

Lunsj-universitet

Nå vil Morten og Audun bruke sine erfaringer til å hjelpe andre. De arrangerer verksted for næringslivet hvor de hjelper til med å gjennomføre ideer. Det handler om å få folk til å jobbe målrettet sammen, ofte på tvers av ulike interesser.

Et annet konsept de har utviklet, heter «Lunsj-universitetet». Hovedfagsstudenter skal få muligheten til å presentere oppgaven sin for næringslivet mens næringslivet spiser lunsj.

–⁠ Utfordringen ligger i å presentere en stor oppgave på kort tid for vanlige folk. Det er ikke lett, men alle får kyndig assistanse fra oss, forklarer Morten.

Tilbudet vil være gratis og man vil også få honorar for de presentasjoner man holder.

–⁠ Det er en vinn-vinn situasjon for alle. Næringslivet får nye impulser og studenter får muligheten til å komme seg ut av de dølle blokkene på Blindern.