Russisk eliteuniversitet fratatt undervisningslisensen
Det europeiske universitetet i St. Petersburg er blant Russlands fremste universiteter innen humaniora og samfunnsvitenskap. Nå er det usikkert om de får lov til å fortsette med undervisning.
– Personlig synes jeg det er kvalmende, det er falske studier, og kan være ulovlig, sa den konservative russiske politikeren Vitaly Milonov om kjønnstudiene ved Det europeiske universitetet i St. Petersburg (EUSP) i et intervju med den internasjonale nyhetsorganisasjonen The Christian Science Monitor tidligere i år.
Han er kjent for å ha fremmet den omstridte russiske antipropagandaloven som forbyr «homofil propaganda» i Russland, og er en av de som skal ha fremsatt klager mot universitetets praksis.
Klagene medførte en rekke inspeksjoner på campus, som endte med at det vestlig-orienterte universitetet ble stengt.
Universitet i verdensklasse
EUSP er et ikke-statlig universitet i Russland, og regnes som et av landets fremste innen humaniora og samfunnsvitenskap. Universitetet ble opprettet på midten av 90-tallet, kort tid etter Sovjetunionens fall, som et motsvar til de statlige universitetene, og tilbyr utdanning på både russisk og engelsk.
13 juli i år tapte EUSP en ankesak som førte til at de mistet undervisningslisensen sin, etter en flere måneder lang rettsprosess. Universitetet valgte å anke dommen for å kunne utsette prosessen, slik at vårsemesteret kunne gjennomføres på vanlig måte.
– Ved å utsette prosessen kunne vi opprettholde status quo, og gjøre perioden mindre stressende for elevene, forklarer stabsjef Alla Samoletova ved EUSP, til Universitas.
Vil legge saken bak seg
Nå har universitetet gitt opp å anke saken videre, og søker heller om ny lisens.
– Å starte det nye semesteret var det viktigste for universitetet. Derfor bestemte vi oss for å ikke utsette saken ytterligere, og heller frasi oss lisensen, for så å søke om en ny.
Samoletova forteller at det har vært mye å gjøre, men håper at arbeidet vil bli verdt det.
– Nå har vi sendt inn alle de nødvendige papirene og venter på å få godkjent en ny lisens. Vi håper på å kunne legge dette bak oss og returnere til det normale livet. Det har kostet enormt med tid for ledelsen og professorer å imøtegå de byråkratiske kravene.
Føyer seg inn i trend
Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Julie Wilhelmsen, sier at dette kan vitne om at myndighetene har bakenforliggende motiver for å trekke lisensen til universitetet.
– Jeg har ikke satt meg inn i denne saken spesifikt, men uttalelsen fra Vitaly Milonov tyder på at dette er en del av den ideologiske kampen som foregår i Russland, der vestlige verdier og innflytelse fremstilles som skadelige for Russland, sier Wilhelmsen.
Videre forklarer hun at dette følger et synlig mønster i Russland.
– Dette føyer seg inn i en bred trend i russisk politikk der det vestlige liberale samfunnet forkastes som den optimale modellen for samfunnsutviklingen. På 90-tallet var vestlig demokrati, markedsøkonomi og vestlige verdier høyt aktet, og det var også disse verdiene man hevdet å omforme det nye Russland etter. Så har vi utover på 2000-tallet sett en motreaksjon mot denne vestvendingen.
Universitetet har formelt sett blitt felt på ting som manglende dokumenter, og fraværet av en gymsal på campus. Wilhelmsen forklarer at dette er en vanlig strategi for å skjule de faktiske motivene for politiske handlinger.
– Dette er et vanlig fenomen som kalles selektiv rettshåndhevelse. Det går ut på at man bruker teknikaliteter eller administrative regelbrudd som påskudd for å stenge uavhengige virksomheter. Da får man bukt med opposisjon, men gjør det på lovlig vis. Dette har også blitt brukt mot politiske meningsmotstandere og partier tidligere.
Usikker fremtid
Universitetet håper på fornyet lisens, men går en usikker fremtid i møte. Nylig avgått student, Nina Ilchenko, forklarer situasjonen som frustrerende.
– Jeg fullførte heldigvis mastergraden min på universitetet før sommeren, men de som ikke har fullført graden sin har det verre. Det er litt sviktende kommunikasjon fra skolen, og studentene får derfor all informasjonen sin fra aviser, sier hun til Universitas.
Ilchenko sier at det er verst for studentene som ikke er bosatt i St. Petersburg.
– De som er fra andre deler av Russland, eller utlandet, vil helst booke reisene sine tidlig for å spare penger. Det blir vanskelig å skulle gjøre når man ikke er sikker på om universitetet har lov til å undervise i tiden fremover.