Massiv støtte til stipendiater

Underskriftskampanjen «Gi stipendiater lønn under sykdom!» fikk langt mer støtte enn forventet.

Publisert

Oppropet «Gi stipendiater lønn under sykdom!» ble avsluttet 1. mai. Til sammen har 1208 personer skrevet under på at de er misfornøyde med de nye forskriftene som Kunnskapsdepartementet fastsatte om sykelønnsordninger for stipendiater.

– Vi hadde 500 underskrifter som mål da vi startet, så vi er svært fornøyde med dette antallet, sier Christine Meklenborg Salvesen, stipendiat og en av initiativtakerne til underskriftskampanjen.

I forrige ukes Universitas fortalte hun om hvordan dagens ordning forverret muligheten for en stipendiat til å ta ut sykdomsfravær, eller annet fravær, og samtidig få lønn. Stipendiatene mener, med støtte fra blant annet Forskerforbundet, at de mest rammede er stipendiater med små barn og de som sliter med kroniske sykdommer.

– Når så mange skriver under, forteller det noe om stor frustrasjon over slik ordningen har blitt endret. Dette er tross alt arbeidsmiljøet til svært mange mennesker, sier Salvesen.

Nå skal oppropet med underskrifter overleveres regjeringen. Men førstemann på mottakerlista, kunnskapsminister Øystein Djupedal, har fortsatt ikke svart på henvendelsene om et møte med initiativtakerne. Imidlertid sa han i Stortingets spørretime i mars at regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet.

– På grunnlag av de tilbakemeldingene vi har fått, ser vi at den nye forskriften kan innebære en svekkelse på punktet som skal ivareta stipendiater med omsorgsbelastninger. Bestemmelsen ble tatt bort fordi vi antok at den ble ivaretatt av øvrige bestemmelser, men vi ser at dette kan medføre en innstramming som ikke var vår hensikt. Det betyr at vi vil komme tilbake til dette, sa Djupedal den gang.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Åge Rosnes, sier at departementet gjennom skriv til universitetene nå tydelig har presisert at stipendiatenes rettigheter ikke skal svekkes selv om disse nå er fjernet fra forskriften. Likevel er ingen ny forskrift på trappene.

– Vi vurderer ikke en ny forskrift i dag. Utarbeidelse av forskrifter et stort stykke arbeid, og det håper jeg vi kan unngå, sier Rosnes til Universitas.

Powered by Labrador CMS