ØNSKER ENDRING: Stipendiat Jan Messel er blant initiativtakerne til underskiftskampanjen der 1179 personer foreløpig har signert. Målet er å få rettighetene stipendiatene mener er en selvfølge i resten av arbeidslivet.

Frykter rettighetskutt

Stipendiater mener regjeringen gjør det vanskeligere for dem å oppnå retten til lønn under sykdom.

Publisert Sist oppdatert

- En slik ordning promoterer i praksis de med god helse og ingen familie (Stipendiat Christine Meklenborg Salvesen)

Saken:

  • For at stipendiater skal få fravær med lønn, må fraværet dokumenteres som sykdom, og sykdommen må vare i mer enn fjorten dager.
  • Dersom disse kriteriene ikke oppfylles, må stipendiatene ta igjen sykedagene etter endt stipendiatperiode. Men da er ikke stipendiaten garantert å få lønn.
  • Forskrift om ansettelsesvilkår for stipendiater sørget for at få dagers fravær i særlige tilfeller kunne godkjennes som fravær over fjorten dager.
  • Dette ble fjernet da Kunnskapsdepartementet 31. januar i år fastsatte en ny forskrift for tilsetting i stipendiatstillinger.
  • Stipendiater ved Universitetet i Oslo har reagert med oppropet «Gi stipendiater lønn under sykdom!» som avsluttes i mai.
  • Stipendiatene frykter at UiO vil kutte stipendiatenes sykelønn for å spare penger, når ikke lenger forskriften garanterer for deres rettigheter.

Stipendiater ved Universitetet i Oslo (UiO) raser mot Kunnskapsdepartementet etter det de kaller kutt i rettigheter. Årsaken er at regjeringen har bestemt seg for å endre forskriften om ansettelser for stipendiater. Stipendiatene mener dette kan føre til at universitetene får friere tøyler til å forverre muligheten til lønn under sykdom.

Misnøyen har kulminert i en underskriftskampanje rettet mot departementet. Så langt har 1179 personer, de fleste stipendiater, men også flere fast akademisk ansatte, som UiO-professorene Helge Rønning, Ingse Skattum og Ole Moen, signert.

Kristian Mollestad, tillitsvalgt i Norsk forskerforbund ved UiO og de tekniske og administrative ansattes representant i Universitetsstyret, støtter stipendiatenes reaksjon:

– I verste fall blir resultatet av dette at instituttene ved universitetene, av økonomiske årsaker, helt slutter å gi sykelønn ved sykdom under to uker, sier Mollestad.

– Dette er et vedtak som først og fremst vil ramme dem med mange småfravær i året, for eksempel de med kroniske sykdommer eller mindre barn, sier han.

– Et skritt i feil retning

– Ordningen som var, er i utgangpunktet for dårlig. Men å fjerne unntaksregelen fra forskriften er uansett et skritt i feil retning, mener Christine Meklenborg Salvesen, stipendiat, trebarnsmamma og en av initiativtakerne for oppropet.

Salvesen har selv opplevd å ikke få godkjent fraværsdager, selv med dokumentert fravær for syk sønn.

– Flere stipendiater har fortalt meg at de har gitt opp å føre egenmelding, fordi det ikke har noe å si for universitetet om de er syke eller friske. Man har sine tre år, og bør fullføre innen da. Det har vært fokus på å bedre arbeidsmiljøet ved UiO. Men med en slik ordning promoteres i praksis de med god helse og ingen familie, tilføyer Salvesen.

Kunnskapsdepartementet presiserer

Johannes Falk Paulsen, personalsjef ved UiO, forteller at Universitetet skal gjennomgå forskriftene i løpet av våren.

– Men det vil ikke være snakk om store endringer, sier Paulsen.

I et ferskt brev fra Kunnskapsdepartementet, til blant annet Norges forskerforbund og Stipendiatorganisasjonene i Norge, presiserer departementet at fjerningen av forskriftens punkt om sykefravær ikke er ment for at Universitetet skal endre den nåværende ordningen. Men fjerningen ivaretas.

Det lyktes ikke Universitas å få kommentar fra Kunnskapsdepartementet tirsdag.

Powered by Labrador CMS