Kristian Gundersen har valgt side i rektorkampen
Valgkampen mellom Svein Stølen og Hans Petter Graver er bare så vidt i gang, men noen akademiker-bautaer har allerede bestemt seg.
Når jeg hører ordet «tydelig ledelse» på universitetet avsikrer jeg min pistol.
Kristian Gundersen, tidligere rektorkandidat
Det ligger an til en durabelig valgduell mellom jusprofessor Hans Petter Graver og kjemiprofessor Svein Stølen om den ærverdige stillingen som ny rektor ved Universitetet i Oslo.
En av dem som allerede har bestemt seg for hvem han skal gi sin stemme til er medlem av universitetsstyret, tidligere rektorkandidat og biologiprofessor Kristian Gundersen.
Til tross for at han tilhører samme fakultet som Svein Stølen har han de siste dagene fyrt løs mot rektorkandidaten på Twitter.
«Rektorteam Stølen uklare om valgt ledelse. I dag synes de å omfavne Eva Grindes ledelsesfilosofi i DN, ikke bra.», skriver han og følger opp med:
«Når jeg hører ordet «tydelig ledelse» på universitetet avsikrer jeg min pistol.»
Støtter Graver
Gundersen forteller til Universitas at det største problemet med Stølen er at han ikke er klar i synet på om man skal ha en valgt eller ansatt rektor.
– Team Stølen har vært ulne i sitt syn på rektorvalg som ordning. De sier de er for ordningen, det virker mer som et pragmatisk enn et prinsipielt standpunkt. Team Graver er mer samstemte i sin sak og støtter opp under den demokratiske valgordningen, sier han.
I tillegg mener biologiprofessoren at Team Stølen mangler kontakt med grasrota og at dette er et problem for universitetsdemokratiet.
– Det er en maktkamp mellom grunnplanet og de høyere nivåene. Team Graver har en klar nedenfra-opp-mentalitet, Team Stølen er mer uklare, sier han.
– Skulle du helst sett at også andre kandidater hadde stilt?
– Jeg kan ikke gi deg noen navn på stående fot, men å være rektor er en meget krevende stilling. For meg er det viktig at dyktige forskere stiller, og jeg forstår at de ofte er opptatt med fag og at det sitter langt inne å stille til valg. Vi får fram de politiske forskjellene med de to teamene vi har nå, sier han.
Team Stølen & Mo vil satse på studentene: - Man blir oppstemt av å møte dem
Vil ha ansattordning
Mens Kristian Gundersen understreker viktigheten av demokratiske rektorvalg, er medieprofessor Gunn Enli av en helt annen oppfatning. Hun har holdt foredrag og deltatt aktivt i det offentlige ordskiftet om den amerikanske valgkampen. Nå vender hun ansiktet mot rektorvalgkampen ved UiO.
– Jeg vil ha en ansattordning og ikke valg av rektor. Her er Team Stølen mer tydelige enn Graver. De har en klar visjon for tydelig ledelse og retning. Vi står ovenfor mange store utfordringer, og vi trenger en ledelse som går inn og signaliserer hvor UiO befinner seg i forhold til andre utdanningsinstitusjoner.
Enli sier at dagens valgordning har sine tydelige svakheter og at en rektor bør ansettes fordi kandidaten er bedre egnet enn de andre.
– Ansettelsesprosessen har sine klare fordeler ved at man sikrer gode og kompetente ledere, mens valg er mer basert på følelser. Bare se hva som har skjedd i USA med valget av Trump, sier hunog understreker at valgkamper ikke alltid avdekker kandidatenes kompetanse innen ledelse.
Hun vil likevel legge til at hun ikke er mot universitetsdemokrati, og at mange organer burde velges demokratisk.
– Universitetsstyret blir valgt demokratisk, og slik burde det fortsatt være.
Professor Enli mener en rektor naturligvis må satse på alle de tre kjerneområdene til UiO: undervisning, forskning og formidling, men at det er viktig å prioritere såkalt forskningsbasert undervisning, siden dette vil tiltrekke seg gode og motiverte studenter.
– Et universitet som utdanner gode forskere kan også konkurrere om internasjonale forskningsmidler. Det er viktig.
Hans Petter Graver vil bli ny rektor: - Dette er en unik mulighet
Ønsker kvinnelig kandidat
Den siste tiden har det blitt hvisket og tisket i gangene på Blindern om at tidligere prorektor og viserektor Inga Bostad kunne vært en aktuell rektorkandidat. Hun har selv avkreftet det flere ganger ovenfor nettavisen Khrono.
Likevel håper hun at en kvinne vil stille som rektor.
– Det er problematisk at vi bare har hatt én kvinnelig rektor i UiO sin 205 år lange historie, sier hun til Universitas.
Av de foreløpige kandidatene har hun ingen favoritt.
– Jeg har ikke noen gode argumenter for den ene eller den andre kandidaten. Den største utfordringen de neste årene er å få bukt med et stadig økende byråkrati som tar alt for mye plass. Totaliteten av rapporter, evalueringer og dokumentasjon tar tiden bort fra det viktigste UiO driver med, nemlig forskning og undervisning, sier hun.
Studentlederens mening
Leder i Studentparlamentet, og kanskje den mektigste studenten på hele UiO, Hans Christian Paulsen, vil heller ikke ta stilling til hvem som er den beste av de to kandidatene.
– Jeg er fornøyd med at det er to høyst kompetente kandidater som stiller i år, sier Paulsen.
Paulsen skulle i likhet med Bostad gjerne sett en kvinnelig kandidat før årets rektorvalg. Universitetet i Oslo har ikke hatt en kvinnelig rektor siden Lucy Smith ble den første på midten av 90-tallet.
– Aud Tønnesen, dekan ved det teologiske fakultet, hadde vært en strålende kandidat. Hun er profilert og dyktig, og jeg skulle gjerne sett at hun stilte, sier studentlederen, og legger til at han også gjerne skulle sett en kandidat fra Øvre Blindern.
PS! Frist for å foreslå kandidater er 10. februar. Studenter og ansatte kan stemme mellom 3. og 20. april.