Vederhus sterk på hjemmebane
Rektorkandidat Torkil Vederhus (23) begeistret tilhørerne i årets første rektordebatt mot motkandidat Ole Petter Ottersen.
Vi er samlet i Vilhelm Bjerknes’ hus, hvor realfagstudentene holder til. Det er også dem det er en overvekt av i salen under «rektorduellen», ett av mange arrangementer i Biørnetgildet 2013. Og kanskje er det disse studentene som skal engasjeres – her ser man ingen forskningsansatte.
Motkandidaten Torkil Vederhus er med sin tilbakelente væremåte på hjemmebane. Han småsnakker med studentene, fleiper underveis, kommer med små, snerte stikk mot andre banehalvdel. Drikker Solo. Kandidatene han stiller sammen med, er ikke mindre uformelle, og Sunniva Rose presenterer seg blant annet som stolt rosablogger. De har tatt rommet i sin favør. Motkandidaturet sjarmerer.
Spikret system
Sittende rektor Ottersen ankommer debatten ikke ett minutt for tidlig, men nettopp dét ser ikke ut til å være noe problem for ham. Her drikkes det vann, og blikket ut mot de oppmøtte er selvsikkert. Som om valget er avgjort på forhånd.
Dette er også et stikkord for resten av debatten for sittende rektorat. Universitetsdriften er et spikret system. Penger er lagt på bordet i et budsjett De virker trygge. Her ligger muligens en svakhet hos Vederhus, men engasjement og ønsker om å endre – det skal det ikke stå på.
Motkandidaturet skyter stadig inn fiffige bemerkninger, til stor applaus fra salen. Denne første debatten blir dog aldri noe særlig opphetet. Begge sider innrømmer positive ting som er blitt gjort i løpet av siste periode, og de løfter fram nye satsningsområder. Blant annet ser podkasting av forelesninger ut til å bli en av disse. I det store og hele er begge leire enige. Men der sittende rektor henviser til gjeldende lovverk som en begrensning, viser Vederhus til en nødvendig endring i systemet: strukturene. Blant annet et ønske om «radikal kjønnskvotering».
Kult med utfordring
Etter endt debatt sitter blant andre Torarin Hals Bakke (23), student på matematikk, med følelsen av at dette er en ordentlig valgkamp.
– Jeg har troen på ungdommen. Saker som at man på studiet for programmering ikke får bruke data på eksamen, engasjerer. Men hvorfor er det først nå sittende rektor prioriterer det? sier hun spørrende.
Fysikkstudent Eva Holthe Enoksen (23) er enig i at det var en god debatt.
– Det er kult at rektoratet blir utfordret. De viste til hva som er bra, og hva som kan endres. Totalt sett klarte de å vise forskjellene mellom seg, sier hun, og erklærer begeistret:
– Jeg heier på Torkil! Det har alltid sittet professorer, Torkil presenterer en ny side av saken.
Emil Mogstad (24) tar master i statistikk. Også han heier på «Team Torkil».
– Dette var veldig bra. Men Ottersen ble for mye politiker. Han er for generell i svarene sine, og han svarte for kort, sier han.