Reiser for 150 millioner i året

Siden 2009 har UiO brukt over 700 millioner på reiser, og billettutgiftene har nesten blitt fordoblet. – Sender et dårlig signal, mener studentpolitiker.

Publisert

Tall fra UiO som Universitas har fått tilgang til, viser at Universitetet fra 2009 har hatt 737 millioner kroner i reiseutgifter.

Fra 2009 til 2012 økte beløpet UiO brukte på reisebilletter fra 38 millioner til nesten 73 millioner.

Martin Uleberg, internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), mener universitetsledelsen bør vurdere om pengene heller kunne blitt brukt til mer nyttige formål.

– Det sender et dårlig signal at man bruker mye penger på dyre studiereiser når man på enkelte institutter har minimalt med undervisning. Jeg tviler på at reisebehovet har økt såpass eksplosivt, sier han.

Studentpolitikeren understreker at det gjøres mye bra, blant annet at Universitetet kutter i sentraladministrasjonen, men han mener at vinninga går opp i spinninga når utgiftene øker på andre felt – som billettutgifter.

– Det framstår for meg som helt absurd at man kan kutte undervisning over en lav sko mens man samtidig opprettholder denne sløsekulturen, sa Uleberg i en debatt på Radio Nova tidligere i uka.

– Nøktern pengebruk

UiO-rektor Ole Petter Ottersen kjenner seg ikke igjen i kritikken om sløsing med Universitetets midler.

– Dersom vi hadde sløst så hadde det vært alvorlig. Vi mener imidlertid at vår pengebruk er nøktern og at vi er langt fra å sløse med penger, skriver Ottersen i en e-post til Universitas.

Rektoren kunne ikke møte Universitas fordi han mandag holdt en forelesning i Berlin, mens han tirsdag var tilbake i Oslo for et styremøte.

Ottersen mener at det å bruke 150 millioner årlig på reising er en nødvendighet for et universitet. Han legger til at de har hatt en økt satsing på internasjonalisering, og at man da må regne med økte reiseutgifter.

– Hovedfunksjonene til et universitet er forskning og utdanning. Begge disse funksjonene forutsetter reisevirksomhet, sier Ottersen.

I tillegg til utenlandsreiser påpeker rektoren at Universitetet er avhengig av å ta i mot ansatte fra andre universiteter for å få gjennomført både sensur og disputaser.

Roma-tur til 200 000

Uleberg ser at det er nødvendig for UiOs ansatte å reise utenlands, men er kritisk til styrets utgifter til seminarer.

– Pengebruken bør i større grad reflektere studiehverdagen. Man bør for eksempel ikke bevilge så mye til styreseminarer, sier Uleberg.

Fra 2009 til 2013 har UiO brukt 750 000 kroner på styreseminarer. I år gikk turen til Roma, en tur som hadde en prislapp på 200 000 kroner.

Samlingene i utlandet er nødvendig for at styret skal bli kjent med hele UiOs virksomhet, begrunner Ottersen.

– Vi har bevisst lagt styreseminarene enten til egne lokaliteter som er utenfor Oslo, slik som Rosendal, Roma, St. Petersburg, eller til samarbeidene universiteter slik som Uppsala, sier Ottersen.

– Må se på alternativer til fly

280 millioner av de 730 millioner kronene UiO har brukt på reise de siste årene har gått med til å dekke billetter til blant annet flyreiser. Nær en fjerdedel av dette er til innenlandsreiser.

Talskvinne for Miljøpartiet De Grønne (MDG), Hanna Marcussen, mener UiO bør se på alternativer til faktiske reiser der dette er mulig.

– I et land som Norge, med store avstander, bør videokonferanser benyttes mer. Det er ikke helt det samme som å møtes, men med det utstyret som finnes i dag er det ofte et godt alternativ, sier Marcussen.

Universiteter skal ikke fullstendig slutte å reise, men de må være bevisste på hva som faktisk er nødvendig og ikke, mener hun.

– Det er viktig å veie den faglige utviklingen ved å delta i internasjonale miljøer opp mot klimagassutslippene dette fører med seg, sier hun.

MDG-talskvinnen mener det er en trend at bedrifter og organisasjoner legger flere av sine seminarer og samlinger utenlands. Uforholdsmessig billige flybilletter får mye av skylda.

– Vi ønsker ikke å være moraliserende over enkeltavgjørelser, men det er klart en trend, sier hun.

UiO-rektor Ole Petter Ottersen forteller at de oppmuntrer sine ansatte til å bruke telefon- og videokonferanser der det er mulig.

Universitetet har en plan for miljø- og bærekraftsatsing, Grønt UiO, hvor de blant annet ser på alternativer til flyreiser.

– Men her har vi fortsatt mye å gå på, medgir Ottersen.

I 2009 utarbeidet de et klimagassregnskap. Ett av hovedfunnene var at en utslippsversting er flyreisene til UiO-ansatte.

– Dette er ikke nytt for oss, men det er dessverre slik at flyreiser ikke er til å unngå i mange sammenhenger, sier Ottersen.

Powered by Labrador CMS