Uten mat og drikke i 19 timer: Slik opplever Jonas (24) eksamensperioden
Uten mat og drikke duger helten ikke, men hva skjer når helten verken kan spise eller drikke? Vi har møtt studentene som har valgt å avstå fra mat og drikke under eksamensperioden til fordel for Ramadan.
Muslimenes hellige fastemåned begynte i år på 17. mai og varer frem til midten av juni. Under Ramadan avstår praktiserende muslimer fra å spise og drikke fra soloppgang til solnedgang. Ramadan faller i år under den vanlige eksamensperioden og mange muslimske studenter må derfor se seg nødt til faste 19 timer i strekk. Men hvordan opplever de det å skulle gå uten og mat og drikke? Universitas har møtt tre studenter som både faster og ikke faster for å høre litt om deres forhold til Ramadan og hvordan de overlever eksamensperioden.
Jeg har dårlig samvittighet og det er ikke sånn at jeg er stolt av å ikke faste.
Safwan Rashid, medisinstudent
– Beste måneden i året
Jonas Selhi (24) studerer lektorprogrammet i samfunnsfag og religion ved Det teologiske menighetsfakultet. Han beskriver seg selv som over gjennomsnittlig praktiserende muslim som ber fem bønn om dagen og faster under Ramadan. Han har personlig ikke opplevd noen utfordringer i forbindelse med å lese til eksamen under Ramadan.
– I fjor så hadde jeg to av tre eksamener under Ramadan og det gikk ganske greit, forteller han.
Selv om han har positive erfaringer med å faste under eksamensperioden legger han ikke skjul på at det for andre muslimske studenter kan oppleves som noe svært krevende.
– Jeg tror det har veldig mye med motivasjon å gjøre. Men det er noe som er veldig individuelt. Noen har kanskje større behov for å få i seg mat og drikke oftere enn andre, forteller han.
Selhi starter studiehverdagen med å våkne opp før soloppgang for å spise frokost (suhoor) før han legger seg igjen.
– Jeg våkner opp på formiddagen rundt elleve tiden også drar på skolen hvor jeg leser frem til klokka seks. Jeg pleier å gjøre det samme utenom Ramadan, sier han.
Han beskriver Ramadan som «den beste måneden i året». Selv tilbringer han mye tid med familie og gode venner og besøker moskeen jevnlig for å komme nærmere Gud.
– Man styrker sjelen og hjertet og føler at man gjør noe ekstra for Gud, sier han.
Usikker på tilrettelegging
Han syns at noe av det positive med Ramadan er at man slipper å dra på do mange ganger under eksamen.
– Når jeg har en vanlig eksamensdag utenfor Ramadan så rekker jeg uansett ikke å få spist eller drukket noe, forteller han.
Selhi forteller at ham personlig ikke kjenner til noen form for tilrettelegging på studiet i forbindelse med Ramadan. Han er imidlertid usikker på hvorvidt det å skulle flytte eksamensdatoen etter Ramadan er positivt.
– Det er kanskje litt vanskelig med tanke på at Ramadan varer en hel måned, forteller han.
Bedre konsentrasjonsevne
Samia Boutakhrit (23) studerer lektorprogrammet i samfunnsfag og engelsk ved Universitetet i Oslo. Hun forbinder måneden med selvkontroll, spiritualitet, tålmodighet og veldedighet. Hun forteller at hun i fjor måtte faste under eksamen.
– Det gikk overraskende bra og jeg følte at jeg konsentrerte meg bedre fordi jeg slapp å tenke på matpauser, forteller hun.
Hun har imidlertid funnet noen gode strategier som gjør eksamenslesingen litt enklere.
– Jeg syns det er enklere å lese på starten av dagen og etter at jeg har spist om kvelden, sier hun.
Hun har heller ikke opplevd noen utfordringer i forbindelse med Ramadan og klarer helt fint å faste til tross for eksamensperioden.
Likevel understreker hun at andre studenter kan ha utfordringer med å skulle lese flere timer i strekk uten å få i seg noe mat og drikke.
– Men hvis man blir dårlig av å faste så er man ikke pålagt å faste, forteller hun.
Hun forteller at fasten ikke har hatt noe særlige negative innvirkninger på hennes kropp og velvære men innrømmer at hun av og til føler seg utmattet og sliten.
– Men sånn rent fysisk sett så merker jeg ikke at det tærer på kroppen i noe særlig grad, forteller hun.
– Dårlig samvittighet
En som derimot har valgt å prioritere eksamenslesing er medisinstudenten Safwan Rashid (23). I år skal han avlegge fire eksamener som tar for et års pensum. Dette gjør det vanskelig for han å avstå fra mat og drikke.
– Jeg føler ikke at jeg har jobbet godt nok med de fagene. Jeg har mye pensum å ta igjen og jeg må bruke mye tid på det, forteller han.
Rashid forklarer at undervisningen foregår frem til uka før eksamen og en vanlig studiehverdag varer gjerne fra åtte til fire.
Han understreker likevel at han til vanlig har pleid å faste i Ramadan med unntak av i fjor og i år.
– Jeg har dårlig samvittighet og det er ikke sånn at jeg er stolt av å ikke faste. Jeg deltar på kveldene sammen med familien og hjelper gjerne til men jeg føler ikke det fysisk på kroppen min, sier han.
Han tror at noe av grunnen til hvorfor det er få studenter som tør å være åpen om at de ikke faster på grunn av eksamen kan skyldes fordi de er redd for å bli stigmatisert.
– Jeg har ofte blitt spurt om hvorfor jeg ikke faster og om det skyldes fordi jeg er syk, sier han før han legger til:
– Men målet er å forhåpentligvis ta igjen fasten etter eksamensperioden, sier han.