Stor pågang: Myleen Offrell, psykologspesialist hos SiO Helse, sier at særlig mange studenter nå kontakter deres psykologtjenester på grunn av ensomhet.

Mange forteller om ensomhet etter gjenåpning

Aldri før under pandemien har det vært like stor pågang hos SiOs psykologer som nå. Psykologspesialist tror ensomheten føles mer akutt etter gjenåpningen.

Publisert Sist oppdatert

Ved pandemiens begynnelse merket SiO Helse en nedgang i henvendelser til sine psykologtjenester. Det tror de kan skyldes at mange trodde de hadde stengt, eller ikke tenkte på å bruke tjenester i Oslo da de reiste tilbake til hjemkommunen. Først nå denne høsten, tre semestre senere, merker de en økning i henvendelser.

Les også: Kronisk syk student kan bli kastet ut av SiO

– Utfordrende for mange

Psykologspesialist ved SiO Helse Myleen Offrell sier at de som henvender seg til SiO, forteller om ensomhet og isolasjon.

– Jeg tror det er utfordrende for mange, enten de er nye studenter eller var nye studenter tidligere i pandemien. Nå må de plutselig møte opp på studiet, men så kjenner de ingen, sier Offrell.

Og som følge av gjenåpningen blir det trolig enda mer merkbart for mange:

– Før kunne man jo tenkt seg at alle var litt i samme situasjon, men nå plutselig ser man sikkert masse på sosiale medier om folk som er ute og gjør ting.

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot), som kom våren 2021, viste at 44 prosent av studenter ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med. 24 prosent føler seg ofte eller svært utenfor, mens 37 prosent svarer det samme om isolasjon. Det tilsier at mer enn halvparten av studenter ofte føler på ensomhet, utenforskap eller isolasjon.

Like typisk er det å feilaktig tro man er alene om det. Offrell peker på at man ikke kan se på andre at de er ensomme. Derfor er lett å tenke at alle andre har venner.

– Derfor er det fint å vite at man absolutt ikke er alene om å være alene.

– Før kunne man jo tenkt seg at alle var litt i samme situasjon, men nå plutselig ser man sikkert masse på sosiale medier om folk som er ute og gjør ting

Myleen Offrell, psykologspesialist SiO

Les også: Demon­strerte for økt studie­støtte: Ny regjering vil ikke imøtekomme studentens krav

– En muskel du må trene

At flere sliter med sosial angst etter pandemien, er også noe vi bør forvente, sier hun. Det er også særlig vanlig i Norge.

– Den norske befolkningen har en tendens til sosial unnvikelse og sosial angst, sier Offrell.

Offrell legger til at det er helt normalt at det sosiale føles vanskeligere etter en lang periode med lite interaksjon med nye mennesker. Men det blir bedre bare du dypper tærne i vannet vel vitende om at det blir varmt etter hvert.

– Når du unngår det som gir deg angst, får du enda mer angst for det. Det er litt som en muskel du må trene, sier hun og legger til:

– Derfor bør du være forståelsesfull ovenfor deg selv, men for ditt eget beste bør du pushe deg selv litt også.

Les også: Studenter raser mot mangel på lese­sal­plasser

Anbefaler studentforeninger

Nå som gjenåpningen er et faktum, anbefaler Offrell å engasjere seg i studentforeninger. I tillegg informerer hun om studenttiltak.no, der man kan søke om støtte til å skape sin egen jobb med å arrangere sosiale lavterskeltilbud for studenter.

Offrell påpeker avslutningsvis at mange lett kan bli redde for å være til bry, men at man heller bør snu litt om på det, ettersom andre også kan være i samme båt.

– Tenk på at du gjør andre en tjeneste ved å være den som tar initiativ, sier hun.

Powered by Labrador CMS