

– For dyrt
Privatisteksamen kan bli billigere
Universitetet vil ha statlig støtte for å la studenter ved Folkeuniversitetet ta eksamen på Blindern.
«Helst burde alle studenter/eksamenskandidater tilhørende Folkeuniversitetet eller lignende ikke være «privatister», men utøse studiepoengsmidler over statsbudsjettet», skriver universitetsdirektør Hanne Harlem og studiedirektør Monica Bakken i et brev til Utdannings- og forskningsdepartementet.
En ny forskrift om egenbetaling i høyere utdanning er ute til høring, og i den forbindelse ønsker UiO en oppklaring i privatistregelverket.
– Nå er det slik at en student som følger undervisning ved for eksempel Folkeuniversitet, og som tar eksamen hos oss, må betale privatistgebyr, i tillegg til studiepenger til Folkeuniversitetet. Vi mener vi trenger en opprydning, sier Monica Bakken til Universitas.
I sitt høringssvar til departementet støtter Studentparlamentet UiOs krav.
I 2005 har 660 studenter tatt eksamen ved UiO som privatist. 2-300 av disse er tilknyttet en ekstern opplysningsinstitusjon. Totalt har Universitetet i år tatt inn drøyt 1,1 million kroner i eksamensgebyr, cirka 1700 kroner per student.
UiO mener en eventuell studiestøtte fra departementet må deles mellom Universitetet og Folkeuniversitet.
– Konsekvensen vil uansett være at studentene vil slippe å betale eksamensavgiften, sier studiedirektør Bakken.
I dag koster det 1500 kroner for privatister i emner med mindre enn 30 studiepoeng, hvis eksamen er felles for privatister og studenter med opptak. Er emnet 30 studiepoeng, koster det 3000 kroner og videre opp til 6000 kroner for emner med 60 studiepoeng.
Dersom eksamen kun arrangeres for privatistene, dobles disse prisene. Summene er basert på hvor mye det koster å avholde eksamen. Universitetet har først og fremst utgifter til eksamensvakter, produksjon av oppgaver, lokaler og lønnsutgifter ved sensur, samt kontroll av kandidater, og administrasjon i etterkant, som klager og begrunnelser.
Folkeuniversitetet har i flere år kjempet for å få fjernet eksamensgebyrene.
– Vi har forståelse for at Universitetet må ta betalt for eksamenene. Det er bra at UiO nå tar initiativ overfor departementet, sier Unni Viken, nasjonalkoordinator for Folkeuniversitets universitets og høgskoletilbud.
De mener staten burde dekke eksamensgebyrene både for deres studenter, og andre privatister.
– Det er urimelig at den enkelte student må betale for det, alle burde ha lik rett til utdanning, uansett hva slags undervisning de velger å følge, sier hun.
Berit Stordal hadde i går to privatisteksamener i samfunnsøkonomi. Universitas traff henne rett etter den første.
– Jeg trodde egentlig at det gikk greit, men nå ser jeg at de andre leverer flere sider enn meg. Ja, ja, sier hun.
Stordal har tatt flere fag på masternivå på samfunnsøkonomi som privatist, etter at hun ikke kom inn på det ordinære masterprogrammet. Hun følger forelesningene som de andre studentene, men har ikke rett til å være med på seminargrupper.
Hun håper at UiO kan få støtte, både for studenter ved Folkeuniversitetet og for andre privatister.
– Det hadde vært fint. Det er dyrt. Jeg må betale 3000 kroner, bare i dag. Det er ganske mye. Jeg har ikke rett til studielån, og derfor må jeg jobbe mye, samtidig som jeg studerer, sier hun.