Nedprioriterer: Stortingsrepresentantene Svein Harberg (H) (t.v.) og Tord Lien (Frp) har ingen penger i sine alternative statsbudsjett til økt stipend for studenter ved private høyskoler.

Høyre og Frp svikter BI-studentene

Høyre og Frp har i årevis lovet studenter ved private høyskoler større stipend for å betale skolepenger, men i partienes alternative statsbudsjett finnes det ikke en krone til det.

Publisert Sist oppdatert

Hva vil det koste?

  • Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo har foreslått at studenter ved private høyskoler skal få økt stipend tilsvarende halvparten av skolepengene de betaler. Høyre og Frp har støttet forslaget.
  • Kunnskapsdepartementet har gjort en beregning for Universitas som viser at forslaget vil kreve en bevilgning over statsbudsjettet på 329 millioner kroner.
  • Beregningen er gjort på grunnlag av lån gitt til skolepenger og fanger bare opp studentene som finansierer skolepengene via Lånekassen.
  • Beregningen tar ikke hensyn til at bare studenter som fullfører utdanningen på normert tid, skal få økt stipend.
  • Beregningen tar heller ikke høyde for at flere kan komme til å søke seg til privat utdanning hvis denne blir billigere. Dette kan gjøre tiltaket dyrere, men dersom studentene bytter fra offentlig til privat utdanning, vil dette gi besparelser i andre deler av statsbudsjettet.
  • SBIO foreslår at masterstudenter skal få dekket 70 prosent, ikke bare 50 prosent, av skolepengene i form av økt stipend. Dette vil gjøre tiltaket ytterligere 13 millioner kroner dyrere.
  • – Smaker av valgflesk

    Leder av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Marianne Aasen (Ap), er tydelig på at økt stipend for studenter ved private høyskoler ikke er en prioritet for den sittende regjeringen. Hun viser til at man kan få mange studieplasser, studentboliger og mye forskning for 329 millioner kroner.

    – Nå nærmer vi oss valg, og da ser vi at det er lett for opposisjonen å være velvillige til mange ting. Men hvis de kommer i posisjon, vil de bli prøvd på hva de kan levere på. Her viser Høyre og Frp at de ikke prioriterer økt stipend til studenter ved private høyskoler, sier Aassen.

    – Dette er et eksempel på at virkeligheten innhenter opposisjonspartiene. Det blir litt valgflesk over det hele.

Studenter ved Handelshøyskolen BI har lenge drevet lobbyvirksomhet overfor opposisjonspartiene. BI-studentene ønsker at halvparten av studielånet som dekker skolepenger, gjøres om til stipend.

I dag slipper studenter ved offentlige utdanningsinstitusjoner langt billigere unna enn studenter ved private institusjoner, ettersom de slipper å betale skolepenger.

Senest i september gikk Høyre og Frp ut i Universitas og ga støtte til BI-studentenes krav om stipend for skolepenger.

Tom pengepung

Forrige uke presenterte Høyre sitt alternative statsbudsjett. Men følger det med noen penger til BI-studentene?

– Det gjør det ikke, innrømmer Svein Harberg, stortingsrepresentant for Høyre.

Det alternative statsbudsjettet viser velgerne hvordan opposisjonspartiene ville ha brukt statens penger dersom de fikk bestemme. På tross av varm støtte til BI-studentene, blir det ikke økt stipend med Høyres alternative budsjett.

– Har dere lurt BI-studentene?

Vi driver ikke med lureri.

Svein Harberg, stortingsrepresentant for Høyre

– Nei, vi driver ikke med lureri. Dette landet trenger utdannelse og kompetanse, og da er det det samme hvilken institusjon studentene tar utdannelsen på. En langt større grad av likebehandling mener vi er på sin plass, svarer Høyre-politikeren.

Dyrt løfte

Universitas har bedt Kunnskapsdepartementet beregne hvor mye det vil koste å øke stipendet til studenter ved private høyskoler tilsvarende halvparten av skolepengene.

Prislappen kommer på 329 millioner kroner.

I Høyres alternative statsbudsjett har partiet ført opp en rekke små og store omdisponeringer. Her finner vi for eksempel 15 millioner kroner til «Stasjonsheis i Holmestrand», 13 millioner kroner til «støtte til freshman-året i USA», 5 millioner kroner til narkotikahunder og 1 million kroner med «tilskudd til Murmanskskolen».

329 millioner kroner til privatskolestudenter er ikke å finne.

– Er dette et tegn på at forslaget ikke vil følges opp dersom Høyre kommer i posisjon?

– Det er en hel masse vi vil gjøre som vi ikke fører opp med kronebeløp i vårt alternative statsbudsjett. Det er ingen tvil om at Høyre vil gå inn i studiefinansiering og sørge for at det blir større likebehandling mellom studenter ved private og offentlige institusjoner, forsikrer stortingsrepresentant Harberg.

Bedre enn de andre

Frp har også gitt støtte til forslaget om å øke stipendet til studenter ved private høyskoler tilsvarende halvparten av skolepengene de betaler.

Heller ikke i Frps alternative statsbudsjett for 2013 er det en krone å finne til dette formålet.

Stortingsrepresentant for Frp, Tord Lien, forteller at Frp heller ønsker å øke finansieringen av private utdanningsinstitusjoner.

– Sånn sett vil stipendbehovet bli redusert. Dette har vi penger til i vårt alternative statsbudsjett, i motsetning til de andre høyrepartiene, smeller det fra Lien.

Har undervurdert kostnadene

Frp har i sitt alternative statsbudsjett satt av 30 millioner kroner til økt finansiering av private utdanningsinstitusjoner. Ifølge Lien vil Frps forslag om å øke finansieringen føre til at behovet for skolepenger ved private høyskoler er borte etter seks år.

Når Universitas viser Lien beregningen fra Kunnskapsdepartementet, innrømmer han at Frp har undervurdert kostnadene ved å gi studenter ved private institusjoner billigere utdanning. 329 millioner kroner var mer enn tidligere antatt.

– Vi må sannsynligvis bruke mer penger og litt mer tid enn det vi hadde tenkt, konstaterer Lien.

Også Venstre har gitt uttrykk for at partiet ønsker økt stipend for studenter ved private høyskoler. I Venstres alternative statsbudjsett, som ble presentert tirsdag, står det heller ingenting om dette. Det lyktes ikke Universitas å få en kommentar fra Venstre.

Fornøyde BI-studenter

På tross av den manglende oppfølgingen fra opposisjonspartiene, har BI-studentene fortsatt forhåpninger om regjeringsskifte.

– Vi er veldig fornøyd med dialogen med de borgerlige partiene, som gjennom flere år har bevist at de støtter oss gjennom merknader til statsbudsjettet, sier Mats Kirkebirkeland, politisk ansvarlig i Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

– Vi opplever at en borgerlig regjering vil likebehandle alle studenter uavhengig av om de studere ved en privat eller offentlig institusjon. Vi har sterk tro til at dette kan skje med en ny regjering, sier Kirkebirkeland, som for øvrig oppgir å være aktivt medlem av Høyre.

Powered by Labrador CMS