FÅR IKKE UNDERVISE: Gresk-ortodokse Stig Rangvald Frøyshov må vente i uvisse på dispensasjon fra kirkeloven for å undervise vordende prester.

– Kirkeloven må endres

Ifølge kirkeloven må teologiprofessorer være medlem av statskirka. Nå ønsker dekanen ved Det teologiske fakultet å endre loven.

Publisert Sist oppdatert

Gresk-ortodokse Stig Ragnvald Frøyshov er tilsatt som professor i kirkehistorie ved Universitetet i Oslo (UiO). Hans trosretning gjør at han ikke kan undervise ved Det teologiske fakultet, før han får dispensasjon fra departementet. I kirkeloven heter det at professorer ved Det teologiske fakultet (TF) ved UiO være medlem av Den norske kirke.

Imidlertid er det ingen ved fakultetsledelsen ved TF som riktig vet når Frøyshov får dispensasjonen, slik at han kan begynne å undervise, og svarene varierer alt fra én måned til over et år. I ventetiden jobber Frøyshov med et forskningsprosjekt.

– Tror du det at du tilhører et annet trossamfunn vil påvirke undervisningen?

– Undervisningen skal være forskningsbasert og så nøytral og objektiv som mulig. Men jeg tror at alle lærere har sine personlige utgangspunkt og meninger, som de tar med seg i undervisningen. Det betyr likevel ikke at jeg vil drive misjon for min kirke på studiet, påpeker han.

Frøyshov er enig i at det er viktig for profesjonsstudiet at man har professorer som er medlemmer av statskirken.

– Men jeg mener at dette behovet bør ivaretas på en annen måte enn gjennom kirkeloven, sier Frøyshov.

Kun ett unntak tidligere

Dispensasjon er tidligere gitt én professor ved TF. Elisabeth Børresen er professor i teologisk kjønnsforskning og katolikk. I 2000 var hun den første som fikk lov å undervise ved profesjonsutdannelsen uten å være uten å bekjenne seg til den lutherske lære.

– Jeg måtte den gang slåss for å få stillingen. Det bør ikke være noe problem å få dispensasjon i dag, mener Børresen, som påpeker at tilsvarende lov for lengst er opphevet i Danmark og Sverige.

– Bør fjerne loven

Dekan Helge Steinar Kvanvig ved TF er enig i at behovet for lutherske professorer bør kunne ivaretas utenfor lovverket:

– Loven ble i sin tid laget for å sikre at fakultetet kunne utdanne prester for norske kirker. I dag er det ikke naturlig at dette ivaretas ved kirkeloven, fordi kristenheten er mye mer økumenisk enn tidligere, sier Kvanvig.

– Nåværende lov bør erstattes med en formålsparagraf som legger vekt på at fakultetet skal utdanne prester til Den norske kirke, legger han til.

Fakultetsledelsen vil arbeide for å endre loven, men først etter at Frøyshovs søknadsbehandling er ferdig. Grunnen er at fakultetet ikke ønsker å blande person med prinsipp.

– Flest lutherske professorer

Praktikumsrektor Halvor Nordhaug ved Menighetsfakultetet (MF) mener imidlertid at loven understreker et viktig poeng.

– Den norske kirke har et bestemt teologisk ståsted, som er ulikt det pinsevenner og katolikker har. Det er ikke urimelig å be om at de som skal utdanne prestene også må ha samme kirkelige ståsted, påpeker han.

Nordhaug synes ikke dette er problematisk hvis det isteden for ivaretas ved en formålsparagraf, men mener den lutherske lære må være sterkest representert.

– Jeg skjønner at TF står i et viktig dilemma mellom akademisk frihet og kirkens verdier, men det blir helt galt hvis de lutherske lærerne er i mindretall, sier han.

Powered by Labrador CMS