UTFORDRENDE: Karoline Olsen Sandhåland avlyste utveksling til USA fordi hun opplever landet som utrygt for skeive

Ingen amerikansk drøm

Landet som lenge har vært en populær destinasjon for norske utvekslingsstudenter, oppleves ikke lenger som trygt for alle.

Publisert

– Jeg er usikker på om jeg i det hele tatt hadde sluppet inn i landet, men hvis jeg gjorde det, ville hverdagen som lesbisk føltes uttrygg, sier Karoline Olsen Sandhåland (26). 

Hun er student ved Universitetet i Oslo (UiO) og kom inn på The New School i New York for utveksling høsten 2025. Dit skal hun ikke dra. 

Endrede planer 

Jeg er usikker på om jeg i det hele tatt hadde sluppet inn i landet

Karoline Olsen Sandhåland, student ved UiO

Sandhåland var på utveksling ved UC Berkeley i California i 2022. Da var hun aktiv i en skeiv fraternity. Hun har snakket med venner av seg i USA, som bekrefter store endringer for skeive personer, spesielt transpersoner. 

– I forbindelse med visumsøknad, undersøker de sosiale medier for politiske meninger. Nylig fikk også Department of Homeland Security i en periode lov til å overvåke skeive personer, kun fordi de er skeive. Dette ble trukket delvis tilbake, men de skeives rettigheter er fremdeles svakere enn tidligere, hevder Håland. 

På grunn av den siste tids politiske utvikling har Sandhåland søkt og fått medhold fra studieadministrasjonen om å omgjøre utvekslingsdestinasjonen på grunn av hennes legning. Selv om skeives rettigheter ikke er uberørte i Europa heller, håper Sandhåland heller på utveksling på kontinentet. Og hun er ikke alene. 

Har vært populært 

USA har i mange tiår vært et yndet reisemål for norske studenter og toppåret var ifølge Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) i 2014-15. Siden har det sunket, og Europa har etter pandemien blitt stadig mer populært. 

President i ANSA Øyvind Bryhn Pettersen fortalte til Universitas i januar at dette skyldes svakere krone, trangere studentøkonomi og et høyt kostnadsnivå i USA. 

Pettersen skriver i en e-post til Universitas at det går fint med de aller fleste studenter i USA nå. «Det er flere som opplever usikkerhet rundt studieplassen sin, og som har blitt fortalt at de må begrense hva de deler av politiske meninger i sosiale medier. Rett og slett en trist utvikling, og ikke det mange har forventet av et land som USA», skriver han. 

Guri Melbye (V) spurte nyligstatsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Stortingets spørretime om det er trygt for nordmenn å studere i USA og ytre seg politisk. 

– Svaret mitt på det er ja. Samtidig får jeg også med meg rapportene representanten viser til, svarte han. 

Reiser over dammen

 En som skal tilbringe høsten i USA, er halvt amerikanske Kevin Tannum (20). Han er honoursstudent i realfag ved UiO og skal på utveksling til UC Santa Barbra i California. 

– De jeg snakker med i USA sier at hverdagen er ganske lik, men for noen er den selvsagt endret. Den politiske situasjonen gjør helt klart at USA blir mindre attraktivt, sier han. 

Tannum forteller at kjæresten hans vurderte å dra på utveksling til USA, men at blant annet situasjonen der borte gjorde at hun heller ville dra til Europa. Han tror likevel det er viktig å dra til USA. 

– Hele poenget med utveksling er å dele erfaringer og perspektiver fra ulike land, og jeg håper jeg kanskje kan bidra til å endre tankesettet til noen av dem jeg møter, forteller han håpefullt. 

Nye reiseråd 

Utenriksdepartementet (UD) har nylig oppdatert sine reiseråd for USA. 

De opplyser nå blant annet om at USA kun anerkjenner visumsøkerens kjønn ved fødselen. I tillegg påpeker de at det er varierende aksept for LHBT+-personer i flere amerikanske stater. 

– Jeg kjenner flere studenter som ikke vurderer USA nå på grunn av usikkerhet om fremtiden og hvordan de selv kan bli påvirket, forteller han. 

UD har i tillegg begynt å oppfordre tilreisende om å utvise aktsomhet og unngå politiske demonstrasjoner. Den siste tiden har det vært konfliktfylte og store politiske demonstrasjoner på mange amerikanske universiteter. 

Nedkjølt politisk klima 

– Det er en krisestemning på de fleste universiteter i USA, og mange internasjonale studenter tør ikke lenger å ytre seg offentlig, forteller Emma Lengle (30). 

Det er en krisestemning på de fleste universiteter i USA, og mange internasjonale studenter tør ikke lenger å ytre seg offentlig

Emma Lengle, stipendiat ved UiO

Lengle er stipendiat ved Det medisinske fakultet på UiO, men er for tiden på et forskningsopphold ved Harvard University. 

Hun forteller at mange internasjonale studenter enten har blitt deportert eller lever i frykt for å bli det. ANSA kjenner ikke til at noen norske studenter har mistet visumene sine eller blitt nektet innreise til USA. 

Ifølge Lengle har Trumpadministrasjonens retorikk og handlinger en svært nedkjølende effekt, og mange studenter og professorer synes det er tungt og anspent å være i USA om dagen. 

– Det er selvsagt ulik risiko for ulike studenter, men uavhengig av det synes jeg man skal tenke over hvor etisk det er å være på disse universitetene fremover, avslutter Lengle.

Powered by Labrador CMS