Dette er Aps nye utdanningspolitikk
Arbeiderpartiet ønsker både å styrke heltidsstudenten og deltidstudenten i sin ferske strategi for høyere utdanning og forskning.
Dette ble litt Ole Brumm-aktig, men ja takk, begge deler»
Marianne Aasen
– Den amerikanske drømmen uttales nå med skandinavisk aksent, sier stortingsrepresentant Marianne Aasen.
Det er mye stolthet i luften idet Arbeiderpartiet legger frem sitt forslag til strategi for høyere utdanning og forskning.
Denne fredagen har Norges største parti lanseringsmøte på Sosialen for sin nye utdanningspolitikk.
På besøk har de leder for Universitets- og høgskolerådet, Vidar Haanes og NSO-leder Marianne Andenæs. De er her for å komme med sine innspill.
Selv legger Aasen spesielt vekt på tre forslag som skal bedre studenters hverdag. Punktene skal inn i Arbeiderpartiets kommende partiprogram:
- Bygge flere studentboliger der behovet er størst, med en opptrapping på 3000 studentboliger i året.
- Fortsette kampen om elleve måneders studiestøtte og knytte studiestøtten opp til Grunnbeløpet i folketrygden.
- Styrke det psykiske helsetilbudet med vekt på forebyggende behandling, med flere tilgjengelige psykologer og helsepersonell.
Satser på psykisk helse
Marianne Andenæs i NSO synes det er flott at Arbeiderpartiet ønsker å satse på psykisk helse, og spesielt at det satses på forebyggende tiltak. Hun påpeker likevel at de ikke presiserer hvilke forebyggende tiltak de kommer til å gjennomføre.
– Det er viktig at det satses på forebyggende tiltak i det psykiske helsetilbudet til studentene. Ifølge Shot-undersøkelsen fra 2014 opplever en av fem studenter alvorlige psykiske symptomplager, sier hun.
Andenæs ønsker hun at alle studenter skal ha en faglig mentor ved skolestart som kan hjelpe til med faglige og sosiale spørsmål.
Marianne Aasen er enig i at det psykiske helsetilbudet til studentene må bedres. På spørsmål om hvilke konkrete tiltak de kommer til å gjennomføre, legger hun derimot ansvaret i hendene på SiOs direktør Lisbeth Dyrberg.
Heltid og deltid
Arbeiderpartiet vil kjempe for både heltidsstudenten og deltidsstudenten, forteller Aasen.
– Slik det er i dag får man ikke studiestøtte dersom man studerer under 50 prosent. Vi ønsker en satsning på deltidsstudenten, der det blir lagt mer til rette for de studentene som jobber ved siden av, forklarer hun.
Hun forteller at det er behov for et bedre samsvar mellom studiestøtten og studentenes behov. Aasen er åpen for at hvor mye studiestøtte som bevilges skal prioriteres etter hvor mye du studerer. Likevel forteller hun at heltidsstudentene også skal styrkes.
– Dette ble litt Ole Brumm-aktig, men ja takk, begge deler, sier hun.