Studentpolitisk partidebatt:
Full uenighet om studentbolig-ansvar
Opposisjonen sier det er byrådet sin feil at det ikke bygges flere studentboliger i Oslo. Kun villaeiere på vestkanten tjener på å ha Høyre i byrådet, svarer MDG.
Hvilket parti burde du som student stemme på? Det hadde VT og SiO invitert Oslo-politikere til debatt onsdag 26. april for å hjelpe deg å finne ut av. I et uferdig studenthus i St. Olavsgate samlet de derfor ti Oslo-politikere.
For om drøye fire måneder er det lokalvalg, og partiene vil gjerne ha unge velgere.
Det ble raskt klart at nær sagt samtlige politikere var enige om hva som er de viktigste sakene. Da partiene fikk ett minutt til å introdusere seg var det særlig to ting fokus: psykisk helse og økte kostnader.
Full krangel om regulering
Den første som benyttet anledningen til å sette litt fyr på debatten var Julianne Ofstad fra Frp.
– Det bygges altfor få boliger og det er kommunen sin feil, sa Ofstad, med tydelig henvisning til byrådspartiene Arbeiderpartiet, MDG og SV, som har hatt makten i hovedstaden siden 2015.
Med mindre du er villaeier på vestkanten tjener du ingenting på å ha Høyre i byrådet.
Eivind Trædal, gruppeleder i bystyret for MDG
Senere, under en lengre debatt om regulering av nye studentboliger, ble det tidvis også hett mellom Høyres Mehmet Kaan Inan og Eivind Trædal, gruppeleder for MDG i bystyret.
– Det vi klarte på ett år har ikke det sittende byrådet klart på åtte år, sa Inaan, og viste til hvor mange studentboliger Høyre regulerte da de sist styrte byen.
Trædal svarte på sin side med å angripe det borgerlige Høyre:
– Med mindre du er villaeier på vestkanten tjener du ingenting på å ha Høyre i byrådet, kontret han.
Til tider virket partiene mest interessert i å anklage hverandre om hvem som hadde skylda for at det ikke har blitt bygd flere studentboliger i Oslo de siste årene, og også de andre partiene meldte seg etterhvert på.
– Jeg er en ganske sindig fyr, men jeg blir veldig provosert når jeg hører på byrådspartiene, var den klare beskjeden fra Hallstein Bjercke, gruppeleder for Venstre i bystyret.
Han fikk til dels støtte av Ofstad, som pekte på at det er byrådspartiene som har flertallet, og dermed ikke kan skylde på opposisjonen for at det ikke bygges flere studentboliger
Til dette svarte Trædal at det er lett å love ting når man sitter i opposisjon og ikke faktisk må styre. Omar Samy Gamal fra SV, den eneste av kveldens deltakere som faktisk er byråd, la til at det er feil at byrådspartiene har flertall i bystyret – de må nemlig forhandle med Rødt for å få flertall.
Blant andre ting som ble diskutert i debatten var en ny smilefjesordning. Dette er systemet Mattilsynet har for å belønne restauranter som har bra renhold. Flere partier vil ha dette også for utelivsaktører. Der skal systemet belønne utesteder som aktivt tar grep mot diskriminering og hets, og for et trygt uteliv.
Dette var noe særlig Høyre var opptatt av – og de fikk blant annet full støtte fra Folkets Parti.
– Oslo er Norges beste by
Etter debatten spurte Universitas tre av partiene om hvorfor studentene burde stemme på dem ved neste valg. Eivind Trædal svarer at studentene burde stemme MDG fordi de gjør byen "kulere og fetere å bo i."
– Hva betyr det?
Studentene er en del av byen som alle andre
Julianne Ofstad, 3. kandidat for Frp
– Det er bare å se på forskjellen fra da jeg studerte. Nå kan man bade i fjorden, vi har trygge sykkelveier og gode kollektivforbindelser. Oslo er Norges beste by.
Trædal la til at noe av det beste med Oslo er fellesskapet; områder som deles av alle byens innbyggere.
– Ordføreren i Bogotá sa en gang at “tegnet på en god by er ikke at de fattige kjører bil, men at de rike tar bussen.” Sånn er det også i Oslo, sa Trædal.
Også Frps Julianne Ofstad fikk spørsmål om hvorfor studentene burde stemme på hennes parti. Hun svarte at de vil regulere langt flere studentboliger enn dagens byråd har gjort, og la til at studentene er en del av Oslo på lik linje med alle andre.
Ofstad kunne også friste med klassisk Frp-politikk. Hun sa nemlig at de vil kutte kraftig i skatter og avgifter.
– Jeg bor selv i kollektiv, og har fått merke hvordan det er når utleiere setter opp prisen på grunn av økt boligskatt.
– Vi trenger mer rødgrønn politikk
– Det er det to grunner til; vi har en forskjellskrise og en klimakrise i Oslo. Da trenger vi mer god rødgrønn politikk.
Det svarte Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet på spørsmål om hvorfor studentene bør stemme på dem til høsten. Gamal er i tillegg ordførerkandidat for SV ved høstens valg, et verv som i dag innehas av hans partikollega Marianne Borgen. Hun tar ikke gjenvalg til høsten.
Han legger også til at han er opptatt av studentenes ve og vel. Det innebærer fokus på psykisk helse, men også diskriminering og hets.
– Jeg vet at det er mange unge i dag som opplever rasisme, diskriminering og homofobi, sier Gamal.
– Vi har lagt fram en egen handlingsplan mot hets og diskriminering, samtidig som vi ønsker et eget diskrimineringsombud. Vi mener dette vil fungere mye bedre enn smilefjes.
– Dere har styrt i åtte år nå. Har dere gjort nok for studentene?
– Vi har gjort en del, men vi er også ydmyke på at vi må gjøre mye mer. Vi må bidra til at det bygges flere studentboliger og gi mer penger til SiO psykisk helse, for å nevne noe. Det tar tid å realisere vår politikk, sier Gamal og legger til at før de fikk makten i 2015 hadde høyresiden styrt i 18 år.