Rekordmange skader på Politihøgskolen
Smeller, knokkelbrudd og forstuinger. Politistudenter rapporterte i fjor nesten femti prosent flere skader enn i 2014.
– Vi holdt på med halsgrep, og jeg vet ikke helt hvordan det skjedde, men plutselig landet jeg på skulderen. Men det gikk fort over, altså. Jeg måtte ikke til legen eller noe, sier Knut Axel Bjåen til Universitas.
Han er førsteårsstudent ved Politihøgskolen i Oslo, og forteller at han og medstudentene har gått på «et par smeller» i de fysiske fagene i bachelorgraden.
Ifølge et dokument Universitas har fått innsyn i nådde antall skader ved Politihøgskolen en rekord i fjor, da 67 studenter skadet seg i forbindelse med undervisning. Dette var en økning fra tidligere år, og nesten 50 prosent flere enn 2014. Det er særlig de fysisk krevende fagene arrestasjonsteknikk, fysisk trening og treningsleir som skiller seg ut med særlig høye skadetall.
Antall rapporterte skader de siste årene:
- 2016: 67
- 2015: 57
- 2014: 46
- 2013: 59
- 2012: 43
Regjeringen vurderer å flytte Politihøgskolen ut av Oslo: Studentene er kritiske
Lov og orden
Slaget i skulderen fikk Bjåen i arrestasjonsteknikk. Med inspirasjon fra kampsporter som jiu-jitsu og boksing, skal dette faget forberede politistudentene på ulike pågripelsessituasjoner de vil møte i yrkeslivet.
– Vi øver på ulike nedleggelser, som hvordan vi skal legge ned personer hvis de blir fysiske, og hvordan vi skal gjøre det uten å påføre skade.
Anders Lie har vært lærer ved Politihøgskolen i 19 år, og underviser blant annet i arrestasjonsteknikk. Ettersom faget minner om annen kampsport, mener Lie det ikke er til å unngå at studentene skader seg litt.
Det er jo et fysisk fag hvor man blir opplært i maktbruk. At man skader seg ligger litt i aktiviteten.
Anders Lie, lærer i arrestasjonsteknikk ved Politihøgskolen i Oslo
– Det er jo et fysisk fag hvor man blir opplært i maktbruk. All den tid man er i fysisk aktivitet her vil jo gjøre at det er høyere risiko for skader her enn ved andre fakulteter hvor man bare sitter og leser, sier han.
Etterforskningsleder om ferdigutdannet politi: - Mangler forståelse av overgrep
Bedre rapportering
Lie legger vekt på at Politihøgskolen er opptatt av at det skal skje færrest mulig skader relatert til undervisningen ved skolen. Han stiller seg uforstående til oppsvinget i antall skader.
– Det er ikke noe i aktiviteten som tilsier at det skulle være større sjanse for skader her enn i andre idretter. Hvis man ser på antall skader opp mot undervisningstimer, synes jeg ikke det er så mye.
Har de fysiske kravene blitt tøffere med årene?
– Nei, ikke i arrestasjonsteknikk. Verken i undervisningen eller med tanke på eksamener. Men i og med at det er mye bend på ledd og så videre, øker sjansen for at man skader seg litt.
Forebyggende trening
Kristian Nedregård, høyskolelektor i fysisk trening ved Politihøgskolen i Oslo, forteller at fokuset på skadeforebygging har vært stort, men kanskje ikke så stort som ønskelig.
– Kanskje det tidligere har vært underrapportert skader og at retningslinjene for rapportering har fått et større fokus.
Lektoren utdyper at de vanligste skadene som oppstår i fysisk trening er såkalte belastningsskader, og at det ikke er alltid at skadene oppstår i selve undervisningen.
– Det kan hende at studentene får belastningsskader mens de trener til opptaket. Dette fordi de ikke vet hva de skal gjøre.
Vonde føtter
Nedregård viser til at en skade som mange har er beinhinnebetennelse. Denne skaden kan oppstå som en kombinasjon av mye løpetrening og tung styrketrening for beina.
– Når politistudentene går med politistøvlene er de ikke alltid tilpasset føttene, og det kan da lede til skader, sier den erfarne treningseksperten.
Har du opplevd alvorlige skader i fysisk trening?
– Det er sjeldent at jeg har opplevd brudd i fot eller hånd. Generelt sett er undervisningen lagt opp på en sånn måte at det skal litt til å få slike skader i fysisk trening.