Sparer på felleskjøp
Det er tusenlapper å spare på å arrangere kollektivt innkjøp av pensumbøker.
På profesjonsstudiet i psykologi ved det Samfunnsvitenskapelige fakultet arrangerte Kim Rand-Hendriksen, tidligere studentrepresentant i Universitetsstyret, et slikt felleskjøp. Dette semesteret sparte psykologistudentene 1000 kroner som følge av ordningen.
– Jeg lagde en oversikt over alle som ønsket å være med, og fant på nettet hva som ville være billigst å kjøpe, forteller Rand-Hendriksen.
– Listeprisen i utlandet er markant lavere ved store kvanta, fordi en får vesentlig redusert frakt når en kjøper mange bøker samtidig.
Å kjøpe bøker fra utlandet som privatperson er tollfritt. Kjøper du stort kvanta, kan det være vanskelig å få fram at kjøperne fortsatt er privatpersoner. Rand-Hendriksen og andre som arrangerer felleskjøp må derfor be Tollvesenet om refusjon for toll.
Rand-Hendriksen forteller at med et pensum til 9500 kroner, ville psykologistudentene spart ca. 2400 kroner per person ved å kjøpe alt i utlandet. Mange av bøkene var imidlertid bare tilgjengelige i små mengder, men studentene sparte altså likevel 1000 kroner. Flesteparten av bøkene ble skaffet fra Amazon, der listeprisen ofte var lavere enn ved Akademika.
Ved semesterstart både i våres og i fjor høst har Akademika hatt en pensumgaranti, som vil si at de skal ha best pris på hele pensum. På grunn av garantien kunne Rand-Hendriksen dokumentere tilbudet fra Amazon, og få tilsvarende pris hos Akademika. Ordningen gikk i år ut 9. februar, men markedssjef i Akademika, Per Olaf Aarnæs, forteller at Akademika skal vurdere å ha ordningen ved neste semesterstart også.