MISFORNØYD: LAP-student Helle Mari Berg er lei av rotet med kompendiene.

Rot med kompendier

De er forsinkede, overprisede eller feiltrykte. Og det blir neppe noen bedring med det første.

Publisert Sist oppdatert

– Dagen vi fikk oppgaveteksten, var det fortsatt usikkert om når kompendiene skulle komme, sier Vibeke Tannvik, student ved internasjonale studier.

Hun tar komparativ politikk i høst, og heldigvis fikk hun kjøpe kompendium dagen etter at første oppgave ble utlevert.

Tannvik og mange flere studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) har opplevd at de ikke får pensum slik de trenger det og når de trenger det. Feilen ligger visstnok i de mange leddene mellom emneansvarlig, institutt og Unipub, som er et akademisk forlag og datterselskap av Akademika.

– Vi trykker nesten 2000 forskjellige kompendier per år og derfor har vi en køordning, forklarer Feride Emel Bærø, daglig leder i Unipub.

– Jo senere et kompendium leveres, jo lengre bak i køen kommer det. Garantifristen er i mai, det vil si at hvis instituttet leverer listen i mai, vil kompendiet garantert være ferdig til studiestart. Det fins noen som ikke klarer å bestemme seg for hva pensum skal være til den fristen, og da blir det jo selvsagt forsinkelser, forklarer han.

Kommunikasjonssvikt

Også studentene er misfornøyde med kommunikasjonen mellom institutt og trykkeri.

Wenche Danielsen Åsheim, leder for Studentutvalget ved Det humanistiske fakultet forteller om sin erfaring:

– Det har hendt at Unipub har trykket opp feil, og jeg tror heller ikke emneansvarlige og institutt har så stor forståelse for hvordan kompendiene blir produsert.

Hun forteller om at det ble trykket opp dobbelt så mange artikler i kompendiet som hva pensumlisten faktisk krevde, men at studentene betalte full pris for alle artiklene.

– Dette førte til en overpris på 600 kroner, som vi ikke fikk beskjed om at vi kunne få refundert. Nå selger de fortsatt de gamle kompendiene, men til redusert pris, sier Åsheim.

I tillegg er det problematisk for studenter når det er flere som melder seg på fag enn man trodde i utgangspunktet:

– De antok at vi skulle være 70 ved faget, men så viste det seg at vi var 120 studenter, forteller Helle Mari Berg, student ved LAP-programmet.

– Jeg fikk ikke kompendium før i starten av september, så jeg fikk ikke lest. Vi fikk det først etter fjerde forelesning.

Ekstratrykk tar tid

Feride Emel Bærø forteller at Unipub har en lang prosedyre hver gang de skal trykke opp ekstra kompendier. Unipub må betale og få rett til å bruke hver artikkel av hvert forlag.

– Vi rettighetsklarerer hver gang vi skal trykke kompendier. Det blir derfor noen instanser de skal gjennom. Noen av dem bruker lengre tid til å svare på våre henvendelser.

– Kan man ikke kopiere kompendier på forhånd?

– Det hadde blitt for dyrt for universitetet å trykke opp flere kompendier på forhånd, så vi må søke om rettighetsklarering hver gang vi skal trykke opp ekstra eksemplarer. Derfor hender det at det tar lang tid.

– Hvem er disse instansene du sikter til?

– Norske forlag er under kopinor-avtalen, men det er mange forlag i utlandet som ikke er det, så det står på dem hvor mye vi må vente.

Heine Skipenes, leder i Studentparlamentet, er misfornøyd med universitetets innsats, og mener det er rettighetsregimet som skaper slinger i valsen.

– Universitetet er ikke i nærheten av å gjøre det de skal. Problemet ligger på lokalt nivå, det er ikke alle som er like flinke til å sende inn det de skal. Men det opereres også med en rettighetsklarering fra en annen verden.

Powered by Labrador CMS